{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 16 Apr 2018
每次有iPhoneiPad等新產品出現前,網上定必舖天蓋地有齊新品設計圖以至實物同價錢等資料,完全劇透。Apple最近一份內部文件就指,已經查出29名洩密者;不過最諷刺嘅係,呢份「內部」文件本身理論上亦只限員工先睇到——即係又有二五仔向傳媒爆料。
Bloomberg》獲得Apple一份向員工發出的內部備忘,措詞嚴厲提醒員工,向傳媒、分析機構及博客等洩密乃背叛的行為,破壞每個人的努力,影響產品銷情及讓對手得益。Apple又強調:「我們想有機會向顧客展示產品為甚麼如斯美妙,而非由其他人拙劣地代勞。」

據備忘中提到,2017年抓獲29名洩密者,當中包括員工、供應鏈承包商及其他合作夥伴,其中有12名更被警方起訴。涉及的洩密資料包括iPhone XiPad ProAirPods

iOS 11 Gold Master等等。Apple警告,洩密者不單會失去工作,更可能會因入侵網絡及盜取商業秘密而面臨監禁,將來亦難以再找新工作,變成一無所有。

來源:Bloomberg
綠色和平就炮轟Apple與其搞機械人回收產品,不如集中火力,延長產品壽命,咁先係真正環保。
tech
Apple推回收機械人Daisy 環團籲延長產品壽命
20 Apr 2018
大熱嘅雙鏡頭加上親民嘅系統,仲有2K曲芒,Nokia粉絲會否心動?
tech
蔡司雙鏡+2K屏幕 Nokia 8 Sirocco回歸
20 Apr 2018