{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 03 Mar 2018
所謂「瘦田冇人耕,耕開有人爭」,同樣情況唔單止發生喺耕田之上,原來女士們擇偶時都會對已經有伴嘅男士加分!換言之,你本身已經有個女朋友嘅話,連其他女人都會覺得你更加吸引!
於網站Nature(www.nature.com)上公佈嘅一個名為「Human mate-choice copying is domain-general social learning」研究,搵黎多位女性對不同男士面部、手部及抽象圖片評分,之後研究人員會向受訪者提供「其他人對同類照片嘅評分」,結果發現女士們會更改自己原有嘅評分來符合「大眾」。換言之人類對於一件事「吸引唔吸引」嘅睇法係非常容易受其他人影響。
由於「有女朋友」就代表呢位男士有足夠吸引力識到女仔,亦即係有人對佢有不錯嘅「評分」,於是其他女性就會「複製」呢個評分,認為呢個男人比起其他單身男人更加吸引。研究稱呢種「複製」為「Mate-Choice Copying」,而「無情情喺女人眼中變得更加吸引」為「吸引力加成(Attractiveness Boost)」。我諗情況同大家出去食飯,明明你覺得啲嘢「好難食」,但因為朋友們話「幾好食」,你就會改口做「OK啦」一樣。
雖然研究冇講,但我哋都能夠想像如果個女朋友越靚(或者社會地位越高),佢給予男方嘅吸引力加成就會更大,於是就算分咗手個男仔都可以好快搵返個女朋友;但如果個男仔本身就冇女朋友,冇加成,唔吸引,就可能一世啲女人都覺得你唔夠吸引——估唔到吸引力都會出現貧者越貧、富者越富嘅現象呀…
www.Nature.com
台灣有一名恐怖人妻,因為想喝珍珠奶茶,但老公不買給她,竟然把自己反鎖洗手間內,要生要死,最後勞師動眾,驚動警察上門調停……
thezone
珍奶人妻
23 Sep 2018
若果你嘅愛情有呢啲癥狀,記住九叔嘅說話。
girls
好心一早放開佢 有毒愛情的八大特徵
23 Sep 2018