{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 01 Sep 2017

呀叔細個的時候,MK妹其中一款必殺裝備就是瞳孔放大片,即所謂的「大眼仔」隱形眼鏡,配合要化一個鐘頭的濃厚眼妝,可以將原本的眼睛放大兩倍左右,堪稱神技。時至今日,個個人工美女都打針化韓妝,大眼仔已經買少見少,不過,幸好Longines還懂得念記昔日情懷,新品飛機錶Avigation BigEye,在41mm的錶殼之中,復刻了Oversize計時盤,有如戴了大眼仔一樣清晰易讀。

復刻的靈感來自1930年代的計時碼錶,在Pilot Watch的歷史中,3點位的Oversize 30分鐘計時盤也是經典設計,這隻大眼,加上大Size按鈕,令機師不必脫下手套也能操控自如,今次在Avigation BigEye再次重現,又是一次經典重溫。

腕錶具有直徑41mm的不鏽鋼錶殼,黑色錶盤配搭有SuperLuminova夜光塗層的數字與指針。在3點鐘位置一個特大的30分鐘累計盤,小秒盤在9點鐘,而12小時累計盤則置於6點鐘位。

Avigation BigEye搭載一隻L688導柱輪自動機芯,由ETA A08.L01研發而成,有4Hz振頻,提供約54小時的動力儲存。既然玩得復古,當然要襯埋啡色真皮錶帶,才能發揮完整的古典味吧。


唔單止好飲,而且每一枝都好有收藏價值!
watchesandwine
【年度蘇威十傑】Diageo Special Releases 2017 有咩咁把炮? (上篇)
21 Sep 2017
一次過睇哂 Franck Muller 多年嘅經典系列,仲有製錶大師同大家即場互動,近距離欣賞錶芯鑲嵌製作,Weekend 要去捧吓場啦!
watchesandwine
【精彩回顧】海港城 Franck Muller 25 周年展覽 — The Legend of Time
21 Sep 2017