{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 06 Nov 2017

手工啤酒、精釀啤酒近年大行其道,香港的啤酒飲家不再局限於大量生產的傳統品牌,反而願意付出更昂貴的金額,花更多時間去享受變化多端的手工啤。比起HK$10左右一罐的啤酒,你願意付出幾十至一百蚊去試新嘢,可能不覺得肉痛,但Samuel Adams今年推出的第10版Utopias,竟然賣到US$200一枝,雖然未必是史上最貴,但計返港紙都要大約HK$1600蚊枝,加幾百已經可以買枝Macallan 18年,到底Utopias有何過「酒」之處呢?

Samuel Adams是一家由波士頓啤酒公司於1984年創立的啤酒品牌,以生於波士頓的美國開國之父Samuel Adams名命。而Utopias則是品牌旗下最頂級的啤酒系列,去到2017年已經是10th Release。特別的釀製方式、調和、陳年,使Utopias擁有非一般的層次與深度,跟據很多飲家的意見,Utopias品嚐起來已經不像一款啤酒。

只有68桶,合共13,000枝的2017 Utopias,酒精度達28%,冠絕啤酒類別,比起清酒、葡萄酒還要高,也因為如此高度數,美國一些州份已禁止Utopias出售。

除了使用最優質的原料和啤酒花,Utopias有部份酒液會置入Buffalo Trace蒸餾廠的Ex-Bourbon桶陳年,另外的部份會使用White Carcavelos、Ruby Port等的橡木桶,今年新加入了Aquavit桶,是一種主要生產於北歐、德國北部地區的烈酒,Aquavit Barrels為啤酒帶來獨特的香料、草本味道。將所有原酒調和過後,裝瓶前會再用Moscat桶陳釀一下,添加煙燻的風味。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018