{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 28 Nov 2017

世界級靚Bar在香港搞快閃並不稀奇,例如之前在Quinary的The Embassy,四季的The Dead Rabbit,還有Death & Co.等等,不過Pop-up到真的在香港開舖,便證明其人氣不是那種一時的新鮮感。

紐約著名酒吧Please Don't Tell (PDT),曾榮膺2011年的Best Bar in the World,兼且是World’s Best 50 的常客,終於決定2018年在置地文華開店!

Pop-up最大限制在於期間限定,只有幾日時間,我知大家未必遷就得到,如今PDT永久登錄置地文華,香港巴打想幾時去飲酒都無問題!PDT於2007年在紐約開店,走Hidden、Speakeasy路線,最得意的地方是PDT隱身於一家叫Crif Dogs的熱狗店之中,如果你去過,一定記得那奇妙的Vintage Phone Booth。

相信這個特色的Phone Booth也會搬來香港,整體的室內設計出自Nelson Chow手筆,其他作品例如置地的Dr. Fern’s、中環Foxglove,大家都去過,相信港版的PDT加上文華派頭,肯定會相當之Classy。

酒單方面會由紐約PDT的Jim Meehan與Jeff Bell負責,食物配對則由Richard Ekkebus操刀,既然紐約的原版是配搭熱狗,香港版會有何特色? 我們留待2018再同大家UPDATE!

最貴嗰枝「威達姆特釀」,聲稱係軒尼詩出品嘅珍稀佳釀,售價達到人民幣 99,999,真係吹幾大都有人信!
watchesandwine
【點先解決到?】強國再爆造假醜聞 — LMVH Rhône Wine 從未誕生
15 Dec 2017
科技嘅革新,就係改變世界嘅重要一步
watchesandwine
【10 萬有找】50 Hz 機械機芯量產化 — Zenith DEFY El Primero 21
15 Dec 2017