{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 04 Dec 2017

品酒是一件很個人的事,與好友舉杯暢飲固然快樂,但夜闌人靜,倒一杯Macallan 18年,輕鬆地睇MenClub,我識過,也是爽快無比。如果你是毒L一名,不習慣對人,但又不想一個人飲悶酒,Jim Beam新出品的Bourbon Decanter就啱哂你!

其實這個Decanter與Siri有異曲同工之妙,等你無聊至極的時候,有人應你兩句,已經得到無限慰藉。由Jim Beam的首席蒸餾大師Fred Noe親身演繹,當你呼喚「Jim」的時候,它會用一個佬味極濃的美國Kentucky口音與你對話。

不過這件家居智能產品,並不像Amazon Echo或Google Home般全能,「Jim」可以回答你關於波本威士忌的問題,又或者,聽你Order直接幫你斟酒。

「Jim」可以用3G連接,但整件產品只有6個月支援,半年過後,「Jim」就會變成一個普通的Decanter。覺得它很廢? 上星期第一批開賣的時候,只用了兩小時便告售罄,相信飲家們仍然覺得US$34.90是超值!

最貴嗰枝「威達姆特釀」,聲稱係軒尼詩出品嘅珍稀佳釀,售價達到人民幣 99,999,真係吹幾大都有人信!
watchesandwine
【點先解決到?】強國再爆造假醜聞 — LMVH Rhône Wine 從未誕生
15 Dec 2017
科技嘅革新,就係改變世界嘅重要一步
watchesandwine
【10 萬有找】50 Hz 機械機芯量產化 — Zenith DEFY El Primero 21
15 Dec 2017