{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 06 Mar 2018

G-Shock 35周年的企劃之一,之前玩過Big Bang Black全黑系列,與藝術家Eric Haze聯乘的全紅系列Red Out等等,以為G-Shock今次又玩色? 不了!他們將大家心目中的元祖經典款重新包裝,改以不鏽鋼為主要物料,膠感頓時轉成金屬感,不管你是否認同是進化,作為G-Shock Fans,這枚特別版你都應該入手!

G-Shock最原始的DW-5000早已升上神檯變成永恆經典,新版GMW-B5000以此型號為藍本,並於錶圈與錶帶改用不鏽鋼,這也是在「G-Steel」系列外,比較少見不鏽鋼款。

鋼圈與腕錶之間有一環樹酯緩衝墊,有效提升腕錶抗震、抗衝擊的耐性;腕錶加入了現代的Bluetooth通信機能連接手機時間校正,另外透過無線電波接收功能亦能自動校正時間。

兩款新錶,不鏽鋼銀色GMW-B5000D與黃金色GMW-B5000TFG,前者未連稅¥60,000,後者未連稅¥70,000,4月13號開賣,想買的巴打記得留意官網資料!

Source : g-shock.jp

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018