{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 08 Mar 2018

蘇格蘭泥煤威士忌素來深得資深飲家歡心,愈飲愈有正露丸味,你都咪話唔過癮;其中的Ardbeg屬於重泥煤口味,但Peat之餘你仍能感受到果香與其他風味,平衡度十足,可惜酒廠規模有限,即使有質素都無法搶佔市場,今次Ardbeg宣佈擴建,是Fans們期待已久的重要一步。

消息來自Ardbeg Committee,於1997年重開的Ardbeg蒸餾廠將於今年展開擴建工程,建立新的Still House可以容許他們再加設兩個蒸餾儀,從原有的兩個變成4個,可望將現有的產量翻倍,預計於2019年竣工。

Ardbeg最標誌性的白色建築將會保留,Fans們不用擔心。而即使完成擴建,Ardbeg仍屬於細規模蒸餾廠,但相信更完善的設備與空間,可讓Ardbeg探索高年份威士忌恆常化的可能性。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018