{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 30 Oct 2017
雖然話全球已經有幾間海底餐廳,單喺馬爾代夫就有2間,不過歐洲就迎來首間海底餐廳,"Under",餐廳就喺挪威南部海岸,可以容納到近100人,客人可以喺5米之下的水底世界Fine Dining。

Under由美國設計公司Snøhetta負責今次計劃,之前就幫過美國名廚 Thomas Keller用一千萬去裝修夢幻廚房,仲有喺Noma舊址幫手設計新餐廳,成個設計雖然好似海底隧道,不過暗藏好多細節,整體充滿時代感。11 x 4米嘅觀景窗未必係世界最大,不過用嚟觀賞壯闊海底景色,非常足夠。落到水底陰陰暗暗嘅環境,若果閣下有幽閉恐懼症就大件事,餐廳亦有刻意調較過嘅燈光,等客人可以喺欣賞海底景色。

除咗餐廳業務,其實佢地仲係個海洋研究中心,仲預咗餐廳外牆可以俾青口一類依附生長,共融海洋世界咁話,你咪睇佢遠睇有少少似隧道同埋墜落嘅石屎,其實係設計上佢地都有諗過度過。2018年完工,2019年頭先會開放,到時有機會去挪威要去試菜啦。

北海道大閘蟹+全城最好食意粉,價位抵食到呢。
gourmet
刀叉食大閘蟹OK 意菜Fine Dine X 北海道大閘蟹
22 Oct 2018
到訪曾評為《亞洲最佳酒吧》第23名,台南古都酒吧的Bar T.C.R.C.。
gourmet
巷弄間呷一杯 台南古都酒吧Bar T.C.R.C.
19 Oct 2018