{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 15 Nov 2017

你講全世界最貴嘅食材,首推法國Alba嘅白松露,當地每年都會舉辦競投會,1kg嘅白松露,平均可賣到近6000歐元,我地香港嘅意大利名廚Umberto Bombana,更是世界白松露推廣大使,不過聽聞今年產量麻麻,未能達致上年白松露王100,500歐元成交的高水位。

第18屆世界白松露拍賣會(18th World Alba White Truffle Auction)完美落幕,一連三塊白松露,重1.9磅,拍賣成交價$75,000歐元,差唔多68萬港紙,計落仲貴過黃金幾倍(是日金價:$1277/安士)。由一位香港百萬富翁投得(據稱係律師),用於慈善活動。呢塊今年最貴嘅白松露,其實出土日都唔過一星期,不過由於產量麻麻,所以難得有靚貨,就被炒至天價。

上年破歷史紀錄,拍賣會以450,000歐羅總成交價嘅風光時刻,未必可以重現,因為白松露嘅產量,已經逐年下跌,有產地更加完全失去白松露嘅踪影,加上今年因為氣候問題,天氣過於乾燥,產量更受影響。你挖金咁容易?採集白松露一定要搵黎受過長期訓練嘅狗去搵,單是訓練成本,有松農就聲稱好難為維持落去,據說因為訓練嘅時候其實就已經食咗好多白松露...

北海道大閘蟹+全城最好食意粉,價位抵食到呢。
gourmet
刀叉食大閘蟹OK 意菜Fine Dine X 北海道大閘蟹
22 Oct 2018
到訪曾評為《亞洲最佳酒吧》第23名,台南古都酒吧的Bar T.C.R.C.。
gourmet
巷弄間呷一杯 台南古都酒吧Bar T.C.R.C.
19 Oct 2018