{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 27 Nov 2017

好多嘢需要失去咗先會珍惜,好似譚仔阿姐一樣,當你無得再同佢地玩口音落單遊戲。美國三藩市嘅食客好慘,因為佢地一開始都無呢個樂趣,以後都無。Eatsa是間以三藩市為基地的餐廳,2年前開業,售賣健康食物,不過餐廳的特色就是無人serve,無人落單,你只需要透過 iPad 落單,再在一個玻璃箱處取餐,強調點餐同取餐的過程都「不見人」。

Eatsa自家研發的Eatsa platform ,可以將餐廳成個操作流程簡化,減少人力成本,提高效率咁話,亦成為業界Tech味最濃的新型餐廳。呢個走得咁前的idea,成功吸引到另一間連鎖快餐店選用它們的系統。芝加哥快餐店Wow Bao,本身供應包點、夾包、餃子、米飯等大路連鎖嘢,就決定使用呢個Eatsa platform 。Wow Bao總裁更聲稱今次唔係玩玩下,而係想為餐廳品牌重新定位。

科技改變餐飲,似乎大勢所趨,由客人自行點餐,由客人透過智能方法付款,過程日趨簡化,世界各地,或者鄰近地區已經有好多例子,正當聽到Wechat Pay都同港鐵合作,你就知道something gonna happen啦。
到訪曾評為《亞洲最佳酒吧》第23名,台南古都酒吧的Bar T.C.R.C.。
gourmet
巷弄間呷一杯 台南古都酒吧Bar T.C.R.C.
19 Oct 2018
秋風起,涼涼地,飲杯啤酒暖下肚!
gourmet
Marco Polo德國啤酒節聽日開鑼 會場限定小麥啤酒
18 Oct 2018