{ SKIP }

POSTED ON 14 May 2018

 

好多人都話依家會入手日本威士忌嘅,炒家多過飲家,隨著各個威士忌蒸餾所,好似山崎,余市、宮城峽等宣佈停產年份威士忌,炒風更盛。最新消息,響17年(HIBIKI 17) 亦將於今年9月正式停產,相信接下來又是助長炒風,真係連Bill Murray都搖頭嘆息。

2003年上映的《迷失東京》(Lost In Translation),Bill Murray在戲中拍攝的廣告,正正就是正準備停產的響17年,作為現時門檻最低的年份威士忌,停產之後,各位酒友所及之處就是炒價約$4000的響21年。

響17年停產,sad but true,或者咁講,有年份的日本威士忌逐漸停產,自然有其歷史因素,90年代日本經濟不景氣,酒廠並沒有大量生產威士忌原酒,而十多年後,品牌調和威士忌需要的原酒貨存已見頂,停一停。酒廠已開始改變策略,減產年份酒,宣傳旗下無年份標示 (No Age Statement)簡稱 NAS的產品。就如2015年,響12年宣佈停產同年,響 HARMONY正式發佈,意即以低年份的威原酒為主體,加入適量高年份作配搭,唔講年份,更顯酒廠調酒師的能力。

這個大趨勢不單止在日本發生,各地酒廠如蘇格蘭、台灣,甚至印度都見打著NAS,品質不遜年份酒,或者其他版本,各位酒友還是靜待下一個講年份的時代來臨吧。

秋風起,涼涼地,飲杯啤酒暖下肚!
gourmet
Marco Polo德國啤酒節聽日開鑼 會場限定小麥啤酒
18 Oct 2018
對食材認識多一點,芝士的世界還有很大。
gourmet
意國總廚Paolo教你識食材 「意大利巴馬臣芝士真名叫 Grana Padano」 ...
17 Oct 2018