{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 11 Jan 2019
2019 CES(國際消費電子展)年年都好多新驚喜,今年LG就帶來應該是首部HomeBrew 膠囊精釀啤酒機,只要用膠囊放入機器中,2星期後喺屋企就有啤酒飲,又會自動計算發酵同自動清潔功能,聽落好似係好正,等陣先?部機好似伏伏地喎.....
Capsule系列龐大,市面上最常見嘅就有膠囊咖啡機,或者係膠囊豆漿機、膠囊果汁機,甚至係嬰兒專用嘅膠囊奶粉機,這部HomeBrew  機體大約就如一部咖啡機。Capsule 機當然就係方便為上,而這部啤酒機每「裝填」都有一個麥芽膠囊、三個分別裝住酵母、啤酒花油同個別風味的膠囊,已公佈的口味就有American IPA、American Pale Ale、English Stout、Belgian-style Witbier 以及 Czech Pilsner。Capsule 係好方便,與此同時亦製造極多垃圾,不過呢個都唔係重點。
HomeBrew 主打係簡化在家釀酒過程,精準操控整個流程,以保證釀造成功,自帶自動清潔,聽落好理想。喺展覽上,已經有記者現場玩過,普遍印象都麻麻,個程序一旦開始,就要Run 部機足足兩星期,雖然過程中你可以透過個APPS 觀測數據,不過最後你都要等兩星期後,先可以對部機有任何操作,即係話,一開始整啤酒,你就無得飲啤酒。
暫時部機同一堆 capsule 仲未有訂價,更加唔知等咗2星期釀出黎嘅啤酒係咩味道,諗諗下,你會發現,咁我不如正正常常去買Home Brew Kit?
餓鬼專用挑戰關卡。
gourmet
競食之王重臨 Mirage Bar 再推出漢堡王挑戰賽
26 Mar 2019
Die for Vegan or Live with Meat?
gourmet
【偽素人】外國素食YouTuber 被爆食魚 全球網民圍攻
25 Mar 2019