{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 14 Feb 2019
本地知名餐飲集團Black Sheep Restaurants 今年第二年舉辦「黑羊‧美饌」餐廳週,一連七天的餐廳週點解要留意?簡單d講,平時無得訂位嘅餐廳,期間限定可預訂,各家端出招牌套餐,價位更抵食,重點包括剛奪一星嘅New Punjab Club同Belon!


就咁講Blacksheep 旗下餐廳,你會諗有咩咁特別?細心睇你就會發現餐廳集中分佈在中環、灣仔一帶,間間都屬規模不大的高質精緻小店,一年總會食到一、兩間。



上年第一年舉辦餐廳週,活動都算相當成功,原因在抵食,你可以用,平時食唔到,好似剛榮獲米芝蓮一星殊榮的星級餐廳New Punjab Club,$398 一位食齊8道菜,位於巴基斯坦和印度交界的旁遮普菜,連香港以外地區都少見。
仲有例如相當骨子嘅美意餐館,CARBONE $498一位食連甜品4道菜,比起平時食,已經打咗個85折。
平時一堆謝絕訂位的餐廳,都會開放預訂,好似口利福中菜廳、La Vache!法式扒房、Chôm Chôm越菜餐廳和日式居酒屋Fukuro 就會打破慣例,接受2至6位的預約。(截稿前Fukuro已經爆滿,明年請早:( )
最後我覺得餐廳週都係試新餐廳嘅好時間,大家亦可以試下希臘菜餐館Artemis & Apollo,以及新派斯里蘭卡菜餐廳Hotal Colombo,兩間餐廳都的定位都屬新派精緻的靚餐廳,相信唔止你自己想食,你女伴都想當歡迎你去訂呢兩間餐廳。

「黑羊‧美饌」餐廳週

網址:www.blacksheeprestaurants.com/black-series



Jamie, Stay Strong!
gourmet
飲食王國崩塌 英國名廚Jamie Oliver餐飲集團正式破產
22 May 2019
超越在你們想像之外的食物實驗。
gourmet
【倫敦痴線實驗展覽】三星米芝蓮大廚Heston Blumenthal有份 用人體細菌培植芝士 ...
21 May 2019