{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 20 Feb 2019
自上年美國加州宣佈大麻合法化,成為50個州中第6個允許吸食大麻的州份,接下來今年「大麻合法化」更有機會伸延北美地區,大麻的合法爭議持續,其中有啤酒商就睇準時機,推出大麻啤酒,唔係將大麻拎去釀,而係加入大麻主要成分THC ,不過,無酒精嘅?
大麻的合法化,在世界各地都爭議持續,不過,大麻在醫學界別的貢獻實在也不容忽視。講返啤酒,來自馬里蘭州的啤酒廠 Flying Dog 與醫療單位Green Leaf  合作,推出了當地第一款大麻啤酒Hop Chronic,一款無酒精的IPA,當中添加的 THC成分 ,中文名叫做「四氫大麻酚」,是大麻的萃取物,正正就是關鍵精神活性元素。
雖然馬里蘭州作為大麻合法化的一省,但含大麻的食品只能做為醫療用途,因此 Hop Chronic 也是只能在藥房裡以醫療用途購買,提供給那些需要大麻的患者使用。
最新一間,位於聖地亞哥的High Style推出了一款名為「Coastal Haze」的無酒精大麻啤酒,靈感來自淡啤酒配方,Coastal Haze是用Cascade 和 Amarilla啤酒花手工釀製。由於不含酒精,這種啤酒比傳統啤酒的卡路里含量要低得多,重點係大多數消費者應該能在20到30分鐘內感受到啤酒的「真味」,不過留意返,啤酒亦只係喺加州各地的特許藥店販賣。
不過其實第一支大麻啤酒,應該係加拿大Province Brands出先。
灣仔最cozy的燒烤餐廳。
gourmet
中東菜FRANCIS新店 煙燻燒烤主打「Mr Brown」
22 Mar 2019
still WATER it's not made in China!
gourmet
南非超市樽裝水一句「still WATER it's not made in China」 中國網民玻璃心又碎了 .. ...
21 Mar 2019