{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 27 Feb 2019
點解會出現一個專為富豪渡假的地方?咁當然因為初初嚟渡假嘅,不外乎億萬富豪或者荷里活名人囉,好似美國億萬富豪Jeffrey Soffer、美國名嘴Oprah Winfrey,還有電影《Fast & Furious》影星 Ludacris ,都選擇呢度,呢個可能細南丫島小小,位於斐濟嘅私人海島兼渡假村Laucala,是富豪級別的世外桃源。
Laucala Island於斐濟太平洋群島一個佔地3,200英畝的私人島嶼上,八成土地為森林和紅樹林,坐落在椰子園、沙灘、綠松石潟湖、富饒的山脈,25座私人度假別墅全集中在東岸,基礎房型也超過300平方米,房型有獨霸山頭的高山莊園、隱匿懸崖上的清幽豪華山屋、自帶大片私人海灘別墅、置於甲板上的巨型水屋,間間都豪到無言。島主更聘用超過350名員工,並規定同時段最多只招待72名客人,保證員工與賓客比例全球最高的頂級服務標準。

前任島主是《福布斯》雜誌創辦人的兒子Malcolm Forbes,1972年用咗2年時間開始成立島上的一切,到現任島主則是Red Bull老闆Dietrich Mateschitz當年用7800萬收購,咁你就明啦?最近更進行過小型翻新,由國際著名室內設計公司Lynne Hunt London,將奢華提升到另一層次,又能融入斐濟島的自然環境。



除了房間已經是極多樣化,每一間餐廳基本都獨一無二,沙灘一間無阻隔睇夕陽嘅The Beach bar、俯瞰著太平洋Rock Lounge,甚至自設特別設計的陰陽床(Yin & Yang beds)的The Seagrass Restaurant,間間都係酒店級FineDining 級別,採用來自島上有機香草園及農場的新鮮食材炮製佳餚。Laucala Island 進行各種的戶外活動,當中包括騎馬、浮潛、垂釣及烹飪班同埋標準18洞高爾夫錦標賽級別的球場,是名副其實的伊甸園。
不過講到最特別,一定要提這個由著名豪華潛艇設計師Graham Hawkes設計,設計過《007》的潛艇,價值170萬美元的DeepFlight Super Falcon「超級飛鷹號」潛艇,形狀似飛機,最深潛到一百二十米看珊瑚,兩個座位的圓頂觀景窗,可以360度慢遊太平洋,全世界酒店只有這兒有此服務。
最後你會問,咁幾錢一晚呀?最平嗰隻Villa 每晚 盛惠 $6000美金,都唔算好貴姐,做富豪閒閒地都當係散字啦。

Laucala Island

網址:www.laucala.com



Jamie, Stay Strong!
gourmet
飲食王國崩塌 英國名廚Jamie Oliver餐飲集團正式破產
22 May 2019
超越在你們想像之外的食物實驗。
gourmet
【倫敦痴線實驗展覽】三星米芝蓮大廚Heston Blumenthal有份 用人體細菌培植芝士 ...
21 May 2019