{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 01 Mar 2019
眾所週知,J.Boroski係一間好有性格嘅Speakeasy酒吧,喺中環可算是殿堂級別。不過,無得預約,開業之初都係叫你打電話去,但其實都只係話個地址你聽,入到去環顧四周,本身驚甲蟲嘅你應該會嚇死,但係入得黎,就係為咗感受「調酒之神」Joseph Boroski 的一杯酒。由今日起一連七日,Joseph Boroski 將會回歸中環,朝聖就一定要嫁啦!

能夠開設以自己名字命名的酒吧,當然有返咁上下斤兩, Joseph Boroski 曾經為多間五星級酒店品牌擔任調酒顧問同客席調酒師,好似W Hotels、Ritz-Carlton、Mandarin Oriental 等等等,Joseph 把多年來對東南亞雞尾酒文化及調酒技術的熱誠發揚光大,並於曼谷開設 BAR:School,其後於 2014 年在曼谷 Thonglor 區內開設第一間以自己名字命名的Cocktail Space— J.Boroski Cocktail Space,接著在 2016年在香港開設分店。



之前都講過,又無得預約,門面又極隱蔽,入到去仲要無Menu,因為店中奉行雞尾酒禮賓服務概念(Cocktail Concierge Service),簡單黎講,俾你揀最基本嘅基酒,調酒師會應顧客的口味喜好度身訂造一杯獨一無二的調酒,概念黎講香港應該第一間咁大刀闊斧咁做。
室內環境由澳洲室內設計師 Ashley Sutton 設計,Dear Lily、Ophelia、 Iron Fairies,甚至大館的DragonFly。J.Boroski 則利用手工皮革、入口鋼材、以俐落線條概念規劃出華麗與簡約之間取到平衡的格局,配合時尚昏暗的燈光營造出性感氛圍,細節中流露紐約曼哈頓格調的華麗美感。空間內所有的檯凳都是經人手製成。位於吧台上方的人工皮革天花鑲滿甲蟲裝飾,設計師 Ashley 表示靈感取自調酒師 Joseph 對昆蟲學與生物研究的熱誠。

J.Boroski Cocktail Space

地址:中環荷里活道1-13號華懋荷李活中心地庫

電話:2603 6020

營業時間:6:00pm - Midnight



灣仔最cozy的燒烤餐廳。
gourmet
中東菜FRANCIS新店 煙燻燒烤主打「Mr Brown」
22 Mar 2019
still WATER it's not made in China!
gourmet
南非超市樽裝水一句「still WATER it's not made in China」 中國網民玻璃心又碎了 .. ...
21 Mar 2019