{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 05 Mar 2019
肉食獸留意,又有一間專食和牛的燒肉店開張。本身做開日本食堂的丸十壽司,近期進佔燒肉市場,開設丸十あぶり牧場,特別引進MBS 達M9+ 最高級別的100%全血純種,比一般混種和牛更高質,價位亦算親民,可以一試。
講講來頭,丸十壽司本身喺旺角同葵芳開主打實惠的日本食堂,不過性價比高,連米飯都用日本業務用精米機在店內即時磨米,是香港首家及現時唯一做到「當店精米」技術的餐廳。今次完全踩界,親自跟飼養和牛的牧場直接挑選原隻優質和牛到港,實行 farm to table ,企圖連和牛燒肉,都要一樣平做咁話。
霸者一頭純種和牛拼盤 $980 (每款4件) 及 極上一頭純種和牛拼盤 $580 (每款2件) 拼盤上一共有9個不同的全血澳洲和牛部位,就能讓食客體驗到全血澳洲和牛的矜罕,同時以一個較親民的價錢品嚐到最高質素的澳洲和牛。
由於是原隻和牛直接送到餐廳的關係,餐廳可以提供多樣性及稀有的和牛部位,例如: 原條幻切和牛舌 $588 或 $388 (半條)、和牛肉眼蓋、和牛肉三角位以及和牛肋條等,品質亦有最大保證。
再者你可以選擇唔燒肉,餐廳仲有多款特色和食也可供選擇,包括:有慢煮牛肉丼 $148、和牛拉麵 $148、和牛他他冬甩 $88 以及 自家製丸十牧場和牛肉腸 $108/4件 ,$68/2件 等,用料全部都是出自100%全血純種MBS 達M9+級別的澳洲和牛。餐廳親自前往不同的牧場,搜羅不同品種的優質和牛,亦定期更新菜單。另外,餐廳亦有提供牧場直送南部雞,食客亦可享用多款不同部位。

丸十あぶり牧場 Maruju Aburi Farm


地址:旺角太子道西193號新世紀廣場3樓342D號店


電話:3619 1768



 

still WATER it's not made in China!
gourmet
南非超市樽裝水一句「still WATER it's not made in China」 中國網民玻璃心又碎了 ...
21 Mar 2019
有無 idiot sandwich?
gourmet
地獄廚神Gordon Ramsay歸位 Bread Street 山頂重開
20 Mar 2019