{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 15 Mar 2019
終於都叫做過晒兩個情人節,收到滿滿朱古力(或者無LOL)的你,若果未能及時將送贈者嘅心意食落肚,仲有一堆,你會點做?係咪第一時間放入雪櫃?法國九星廚神Alain Ducasse就話:「千祈唔好!」
有「九星名廚」之稱的Alain Ducasse 對甜品一樣超熟悉,開設自家朱古力品牌Le Chocolat Alain Ducasse,最出名就有品牌多達53款口味的chocolate bar,極嚴謹地根據可可豆的產地製作食譜,無錯,同你飲單品咖啡一模一樣,就係嬴在細緻。品牌出品仲有朱古力水果乾、Ganaches、Pralinés 同Truffles,由廚神親自監工,製作則交俾法國本土的甜點師,全手工製作,依家分店超過十間,最新的一間在倫敦。
Alain Ducasse就話過:「朱古力唔應該放入雪櫃!因為朱古力係應該放喺 15 -18 度,而朱古力最佳享用溫度就喺 20 度。普遍,而極易融化的Ganaches,最好2-3星期內食晒,而果仁朱古力pralinés就最多存放4星期。」Le Chocolat Alain Ducasse倫敦店經理Damien Couliou就補充少少:「朱古力最好的存放在乾燥室溫,因為溫度太凍,會令水份濃縮,亦令朱古力變白,不影響味道卻影響外觀; 溫度太高,唔使講就知會溶。」
不過就咁話,香港天氣又濕又暖,又真係好難唔放入雪櫃.....
非常值得一去嘅佐敦新酒場。
gourmet
佐敦Eaton HK 大變身 型格新場露天酒吧Terrible Baby
20 May 2019
鍾意「拉打」嘅男人一定鍾意食拉麵!
gourmet
【拉麵 X 拉打】『別天神』食拉麵換幪面超人廚具
17 May 2019