{ SKIP }
文:MenClub William 圖:互聯網
POSTED ON 13 May 2019
2019《亞洲50最佳酒吧》剛在上星期四新加坡首都劇院 (Capitol Theatre) 舉行公佈,名單出爐,最開心莫過於見到中環The Old Man,繼上年奪得香港酒吧史上最高排名的No.5後,今年進佔第一位,不論製法和意念都極為前衞的調酒,本身已經一位難求,不過唔使擔心,好彩香港仲有好多間酒吧入圍,唔使擔心無靚酒飲。
睇返榜單The Old Man 今次成功登上榜首,將長居頂峰位置的新加坡Manhattan擠到第2位,而Manhattan再一次成為新加坡最佳酒吧。開業十年,主打以茶入酒的Indulge Experimental Bistro排名第3,也是台灣最佳酒吧。接下來,排名第4和5的是新加坡的Native和Atlas,第6由日本殿堂級酒吧BAR HIGH FIVE奪得,上海的 Speak Low位列第7,泰國最佳酒吧THE BAMBOO BAR AT M.O. 為第8位,而新加坡的JIGGER & PONY則一口氣躍升33位,跳升至第9位。
頭十最後一席,由香港調酒大師Antonio主理的Quinary成功奪得,恭喜晒!!!

咁究竟香港有幾多間酒吧入圍?

Coa(排名12)

(New) The Wise King(排名18)

The Pontiac(排名32)

Lobster Bar & Grill(排名33)

Stockton(排名36)

8½ Otto e Mezzo Bombana(排名38)

詳細名單:

https://www.worlds50bestbars.com/asia/list/?ist=1

想入現場睇拍賣。
gourmet
珍罕日本蘇格蘭威士忌出現拍賣會 唔知今年又炒到幾貴?
24 May 2019
中環友又多一個歸宿。
gourmet
中環最新夜場 餐廳酒吧Ignis by Linx登陸加洲大廈
23 May 2019