{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 28 May 2019
當你年紀越成熟,你對Pizza嘅要求可能越來越簡單,開始抗拒「至尊」、「珍寶」等等海量配料組合,簡單要求餅底薄脆或煙韌,芝士唔使多,有靚水牛芝士就足矣,揀啱口味,可能一個人唔使十數分鐘就清咗一個13吋,食得超快。若果你自問食得同樣快,最近銅鑼灣有餐廳就準備舉辦Pizza競食大賽,最快吃完一個18吋薄餅,就可以獨享現金港幣 $ 10,000 獎金,可能啱你喎!
銅鑼灣薄餅名店Mother Of Pizzas上年12月完成擴建,其即製的手工拿坡里薄餅,必須經過48小時的發酵,再由廚師將麵糰搓揉延壓得宜,放進華氏800°F的高溫焗爐,約90秒再取出,整個烤焗過程,客人皆可在開放式廚房欣賞,喂行過望多兩眼就想食啦。全店提供13款拿坡里薄餅,幾乎所有食材都來自意大利,款式方面更提供自選一半一半的味道,靈活度又高。
餐廳即將舉辦『第一屆香港Pizza競食大賽』,有別於一般競食賽,唔鬥食得多,但鬥食得快,參加者只需在最短時間內進食整個拿坡里薄餅便算勝利,勝利者即可獨享HK$ 10,000 現金獎。
有興趣參加的朋友可於5月17日至6月15日的中午12點至晚上9時30分於店內以半價HK$ 199享用整個18寸愛的夏天1967 薄餅(配料:水牛芝士,San Marzano 蕃茄,谷巴火腿,意大利肉腸,新鮮菠蘿及香辣蜜糖)拼超級撒亞人肉腸薄餅(配料:水牛芝士,意大利San Marzano 蕃茄,羅勒香草,美式肉腸,意大利牛奶芝士及香蒜),屆時餐廳同事將會協助計時,累積排名首六名的參賽者即可入圍並獲邀於6月22日再次親臨 Mother Of Pizzas 免費參加『第一屆香港比薩競食大賽』總決賽,角逐 HK$ 10,000 現金獎的最高殊榮。
另外,6月22日總決賽當日,餐廳將會提供免費小食和飲品給在場觀賞朋友,同時會在 Mother Of Pizzas 的 facebook 全程直播賽事,務求讓大家不要錯過如此盛事。

Mother Of Pizzas - 『18寸薄餅競食挑戰賽』

地址:銅鑼灣禮頓道13-19號地舖

營業時間:11:30 a.m. 至 10:00 p.m. (最後落單 : 9:30pm)

​電話:2891 2221



年度奢華約會餐廳之選。
gourmet
法菜名所踏入新章 半島Gaddi's迎來大廚Albin Gobil
18 Jun 2019
山頂最新英印餐廳。
gourmet
回歸1920年代英國 Black Sheep最新英印食堂餐廳
17 Jun 2019