{ SKIP }

POSTED ON 29 Nov 2018

ugly也是一種trend。呢個正正係dad shoes風潮中話比大家知,潮流永遠講興同唔興,唔係設計靚,就一定多人追捧。好似90年代尾科技風發展出來嘅dad shoes波鞋風,滿以為會係波鞋界嘅一段黑歷史。但就因為當時嘅設計太癲,正正響簡約主義橫行嘅年代殺出一條血路來。向來不理會潮流自成一格的ASICS,雖然稍稍遲來去迎接dad shoes風潮,但今次復刻搬出了20年前的長跑鞋皇GEL-KAYANO 5,並以OG方式直接回歸。


於1999年推出的GEL-KAYANO 5,屬於系列中第5代鞋款。其定位更加是專業長跑選手之用。再加上於90年代屬於極其大膽的設計及配色,當時是ASICS衝擊跑鞋界的主打鞋款。

GEL-KAYANO 5 OG最出色的是穩定的中足支撐系統及GEL緩震性能,對普通跑手而言,今日看來依然能有力一戰。


OG色就是藍白黃這對配色,呈現出90年代科技鞋的定義。當然,廿年後的今日已變復古dad shoes風貌。

$1,090

發售地點:HBX

幾可亂真!
lifestyle
沒有爛巴 只有塗鴉 波蘭藝術家「odeith」鬼斧神工之作
19 Aug 2019
自Sacai在2014年與Nike建立合作關係以來,雙方關係不知不覺已走到第5個年頭。由設計師阿部千登勢(Chitose Abe)擅長運動服裝和高級時裝的混搭風格,幾年來一直非常亮眼,但真正的引爆話題,始終都係靠hero item「波 ...
style
【記得Mark實】Sacai x Nike FW2019系列 9.12正式發售
19 Aug 2019