{ SKIP }
文:傑克  圖:互聯網
POSTED ON 01 Aug 2018

在家靠父母,出外梗係靠朋友。工作或生活,很多事情都好難一個人能夠處理得晒,少不免要搵同事、朋友幫忙,但搵人幫手唔代表人地一定要幫你,有咩方法可以提高人家幫你手的機率呢?

搵合適人選

搵人幫手,唔係一定要搵最傾得埋的同事或朋友,而係搵最適合幫到這件事的人。例如公事,有些事必須要上司才有能力幫到,你搵同級的同事幫,人家又點夠膽應承你呢?又例如你搵個有仔有女的好朋友借錢,成功比率當然細個問一位單身朋友借吧。

舒適氣氛與環境

搵到適合人選,就要揀對的時機。最好在一處讓人感到舒服的環境,例如咖啡室,然後揀一個愉快的氣氛,例如對方剛完成一項工作,這時開口人家起碼較有閒情逸緻想想是否可以幫你,否則如果人家有自己的事做緊,你有甚麼問題人家都很難有心機去聆聽。

你幫我我幫你

搵人幫手,不一定代表自己只是受助的一方,其實自己也有能力幫到人。如果事前知道對方有甚麼煩惱或需要,可借此作為請人幫忙的切入點,請求對方幫手,同時亦願意幫忙對方,互相幫助,互相得益,成功搵到人幫手的機會大增。

動之以情

如果找不到切入點,可考慮行感動位。講到自己有咁悲得咁悲,有咁慘得咁慘,若非走到絕路都不想煩他,他的幫忙對你的人生起著決定性的影響,相信講到如此嚴重,對方有能力的話,應該都樂意幫忙。

讓對方感到有著數

幫人需要付出,因此對方會有所猶豫,怕蝕底。但如果將請求幫忙講到好像對方都會有所得著,那對方就有更大動力去幫忙。例如找同事幫手,如果順利完成的話,對方的功勞都會讓上司知道等等。

大忙唔得,幫個小忙

假設對方真係沒辦法幫到你這個大忙,不妨自己再細心想想,能否將個大忙拆細,搵多幾位朋友幫呢?例如問一個朋友借十萬元是很困難,嘗試問十個朋友每人借一萬元,會否更易成功?

香港首位女特首在發表最新一份施政報告中,不忘為女性發聲,例如延長產假至14周,又勸籲上市公司多招請女性董事。的確,女性與男性在做決策時,有根本性的不同之處,以致男女之間在投資領域上,也有不同取向。 ...
powerandmoney
男女投資者大不同
15 Oct 2018
傳統上,十月被稱為股災月,皆因過往多次股災都發生在十月。今年十月開始,大市果然先來個連跌下馬威,五日間跌了差不多2000點!稱之為小型股災也不為過。但跌市令投資者輸錢,同時也是投資者學習的良機! ...
powerandmoney
股災十月學到的事
12 Oct 2018