{ SKIP }
文:傑克  圖:互聯網
POSTED ON 11 Mar 2019

Z世代,即19952000年後出生的年輕一代,逐漸走出校園步入社會工作。有求職網站調查指,Z世代求職時,除了人人都視為最重要的薪金之外,排第二位的是work-life balance。又係既,有幾多打工仔真係做緊自己感興趣的工作?唔講心,就梗係講金、講生活啦。咁除此之外,Z世代打工還求甚麼呢?

事業發展機會

根據求職網站的調查,Z世代都會緊張事業發展機會。請留意,是事業發展機會,並非晉升機會,代表Z世代求職時不求在同一間公司打一世工,而是視每一間公司為自己發展事業的踏腳石,適當時候就要跳槽爭取更好待遇。

五天工作

既然Z世代追求work-life balance,相信五天工作係必然之選吧。廿年前的打工生涯,大部份公司都要員工在星期六返半日,如果有長短周(即隔周六開工半日)已經開心到不得了,一個月有兩個星期六不用返工,已心滿意足。

OT補水 / 補假

有時候趕死線,或遇上旺季,一日做足89個鐘,都真係做唔晒,OT係在所難免。但有錢使得鬼推磨,如果公司有OT補水或補假,相信Z世代都不會太計較。

公司位置交通方便

唔好以為公司地點冇所謂,你試過每日來回花三小時在交通上,就明白這種苦況。除非公司與自己屋企很相近,否則Z世代都希望公司在旺區如中環、尖沙咀、旺角等,一來交通便利,更重要是放工去玩夠晒方便。

舒適工作空間

有誰想每日都擠在窄少、污濁的空間工作?日日返工都想拿拿臨放工啦。寬敞、清潔的工作環境其實十分重要,Z世代會更樂意留在辦公室工作。

任飲任食pantry

唔好睇少pantry,這是員工充電、休息的場所,如果有大量飲品如咖啡、茶、汽水,以及無盡的零食、餅乾、杯麵供應,在辛苦工作之餘真係有點安慰。

當一剔向全球進發,豹牌依舊埋頭在設計上,Cedrick Ceballos穿上劃時代的Puma Disc System Weapon,市場上首雙無鞋帶的籃球鞋,可惜無緣在1993年衛冕入樽王頭銜,差之毫釐,謬以千里。銷售額跟不上研發,那年春天, ...
powerandmoney
【豹之根源】救世主爆樽現身
21 Mar 2019
今時今日,女權主義抬頭,社會上講求男女平等,其實沒錯,但男人娶妻求淑女,仍是永恒不變的定律。不是說女強人就不是淑女,但女強人的確有較大機會,做不到好老婆 身邊男性太多 女強人一般都是身居要職, ...
powerandmoney
女強人,娶唔過!
20 Mar 2019