{ SKIP }
文:MenClub 佳拿  圖:互聯網
POSTED ON 10 Jan 2019

有關 Hi Fashion 如何參考街牌去推出具「玩味」之單品,編者已經喺幾篇文章中提及過;當中個人就見呢篇講 Tiffany Co. 推出嘅積木玩具嘅文章值得參考。

詳見:【奢華玩具】Tiffany & Co. 推出價值千六美金嘅積木玩具

雖然「玩味」單品有趣味,但卻容易與「實而不華」扯上關係;上述提及之例子卻是最佳例子,而且無得拎出街 Show Off,其「華」方面就更加相形失色了。


那,如果有玩味得嚟又拎得出街威嘅,係咪好似 Worth 好多呢?

“Maison DE L’AMOUR” — Gucci 今個季度所推出嘅一款 Keychain,係以 Credit Card 作靈感,將信用卡縮小作迷你 Size,並加上扣具成為 Keychain。雖然只係裝飾,但無論「卡」上嘅晶片,Card Number,什或至卡背之磁帶等等亦高度還原;加上 Gucci 嘅 Retro GG Logo 作背景以及其金色 Plating,盡顯氣派。

以信用卡概念推出嘅小物 Gucci 絕對唔係第一個,我率先諗起嘅就係 OFF-WHITE 早幾季出,以信用卡作外貌嘅 Card Holder。儘管其概念衍生品不盡相同,但將生活常見用品加以 Brainstorm 出具玩味之單品,其 Idea 亦真係十分佩服。

順帶一提,Gucci “Maison DE L’AMOUR” Keychain 售價為 $390 USD,折合約三千幾銀港紙。

https://www.ssense.com/en-us/men/product/gucci/silver-and-gold-credit-card-keychain/2891268




由高橋盾的個人品牌UNDERCOVER與Nike合作的Daybreak於香港時間6月7日正式發售。當時礙於Sacai x Nike LDWaffle系列的熱潮下,UNDERCOVER的Daybreak只叫好不叫座。殊不知數日後香港發生一波政治事件,正常絕大多數的 ...
style
【你撐我我撐你!】UNDERCOVER x Nike Daybreak 最新配色6.21香港發售 ...
18 Jun 2019
多年來一直以巴黎時裝週為主要戰場的GIVENCHY,在佛羅倫斯有關方面邀請下,今次就前往第96屆Pitti Uomo成為主打男裝show之一。身為一位客席的女設計師,Clare Waight Keller眼中的春夏男裝,既換上一系列飄逸的闊褲 ...
style
【轉戰Pitti Uomo!】法國代表GIVENCHY 2020春夏男裝系列
18 Jun 2019