{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 04 Jun 2019
在資訊透明如此高的世代,一個品牌安守本份地做自己擅長做的份內事,很難引起爆炸性的注目。由是如此,現今的奢侈品牌,本屬於配菜的accessories,反倒要比足心機的烹調。好似今季Chanel就向運動風取經,推出用料十足的如籃球及滑板等運動用品,而Chanel更講明今次推出的產品均附合實際標準,絕不是擺設而已。

其實早於2017年時,在Karl Lagerfeld仍在的時候,Chanel已推出過好像滑雪裝備、拳套、網球拍、欖球、籃球系列,但嚴格來說是擺設性質居多,今次再度推出高級小牛皮製造,附合成人標準的籃球,唔知遲下會見到邊個NBA球星係instagram晒出嚟呢?

這個黑色小牛皮製作的Chanel籃球,分別有熨金或熨銀logo可選擇,而最特別之處是這個Chanel籃球附有一條Chanel金屬鏈製作的球網﹐拎上身如像一個Chanel包包一般,將sport luxury演繹出極緻。

Chanel Basketball $16,800


在Street Culture為尚的世代,呢塊以Lacquered Wood製作的Chanel Skateboard,相信就如不少經典靚板一樣,作為藝術畫一般掛在牆上比較恰當吧!


Chanel Skateboard $56,100

好多年輕人都鍾意著得與別不同,所以會特別鍾意各大潮流名牌,但隨住年紀慢慢長大,通常都會越著越樸素、然後由樸素變求其、求其變核突,到真係七老八十你唔好話搵個潮人,搵個著得整整齊齊嘅阿伯都可能好難得。但日 ...
style
拎孫仔啲衫著 84歲老伯化身潮流Icon
17 Jun 2019
為咗迎接《機動戰士高達 Mobile Suit Gundam》開播40周年,日本Gundam方面一直有不同的合作企劃,包括早前的與SEIKO的錶系列,以及UNIQLO UT等均引起高達fans的注目。來到今個月,Gundam竟然會聯乘推出波鞋,不過, ...
style
【國內品牌傑作】361° x《Gundam》40周年 聯乘波鞋系列
17 Jun 2019