{ SKIP }
文:傑克  圖:互聯網
POSTED ON 02 Jun 2018

升職,人人都想,但唔係人人都上到位。點解?假設你身處的公司是以員工的表現來衡量升哪位,咁就要問問自己,平日工作時,有沒有以下的工作壞習慣,阻礙自己的仕途。

只做本份

一個稱職的員工,做好本份是必然的,但要再上一級,只做本份是不足夠的。只做好本份,沒有帶來本份以外的貢獻,那就繼續留守崗位做好本份吧。

拒絕新挑戰

作為員工,有時未必好意思主動爭工作來做,因為怕被同事覺得自己博表現、扮晒野,但每當上司有新挑戰給員工嘗試,就不要害怕而拒絕,如果常常拒絕接受新任務,上司又如何睇到你既能力呢?

批評上司

即使上司做錯,作為員工也不應用批評的口吻說三道四,或向高層告狀,向同事講其壞話,而是選擇找個合適時機,以溫和謙遜的態度向上司講出其錯處,大家好落台之餘,上司也會欣賞你的膽大心細。

埋怨同事

工作上有任何錯失,即使不是自己的錯,也不要第一時間捉其他人錯處,埋怨同事處理不當,因為大家一起工作,有錯其實也是團隊的錯,顧及團隊精神,有鑊齊齊揹,有錯齊齊補才是。

欠缺工作熱誠

想升職,起碼要讓上司感到你有心留效公司吧。如果工作時毫不投入,就算工作沒有錯失,做好晒應該做的事,但每次都不參與公司活動,不和同事打好關係,又確實很難給你更大的責任。

散發黑氣

有些員工是開心果,常常笑容滿面,讓周遭同事工作愉快,但有些人卻不知搞甚麼的,冇事冇幹都總是黑口黑面,不苟言笑兼拒人於千里的模樣,實在打擊團隊士氣,點升得你落呢?

太過怕醜

有很多員工,其實好努力好投入地工作,而且想法多多,又夠創新,很想爭取機會試新野,但總是不肯或不懂表達出來,凡事都收收埋埋,怕呢樣怕果樣,結果機會就溜走了。

除非自己想走,否則誰想被炒魷?但是,有時候唔輪到你話事,老細炒你也毋須問理由吧。想知自己會否成為下一個被炒目標,就要留意一些事前徵兆喇! 沒有再被指派新工作 除非工作性質是日常每日都會做的工作 ...
powerandmoney
留意被炒魷前的徵兆
19 Oct 2018
不做情人,做隻貓做隻狗?錯錯,做貓做狗,不如做吉祥物,職業體壇的吉祥物表演者,係就係辛苦啲,但計起上來,工作穩定又有保障,分分鐘好過半紅不黑嘅運動員。 魅力勁 小島移情,大島亂政,睇見屍政報告 ...
powerandmoney
【做隻貓做隻狗】 不如做吉祥物吧啦
18 Oct 2018