{ SKIP }
文:傑克  
POSTED ON 15 May 2020

無論工作或生活,負責任唔係人人都做得到的事。但做人又豈能完全不負責任呢?為了減少負責任,我們只好想盡千方百計,尋求種種卸責藉口,期望將責任推得一個得一個。

搵食啫

子華神講過,香港地搵食係大過天,面對任何問題,只要推說是搵食,對方真係冇你符。不過,「搵食啫」對低下階層的人卸責才合用,因為大家都知他們確實可能唔搵就冇得食,但對於一眾唔搵都有排食的高層領導人,咁講只會俾鬧得更重。

我想架?

子華神又講過,「我想架?」係百搭,面對任何問題、質疑、責罵,一句「我想架?」,就能夠表達自己有那麼無奈被逼。但「我想架?」也具有撒野的意味,是乞人憎的卸責藉口。

敏感度不足

目前最富時代氣息的狡辯說話,這種說法代表自己不承認有錯,純粹有些地方不夠細心,一時大意,但這絕不是錯,千祈唔好誤會。

做法有改善空間

另一個近來說聽到的卸責藉口,又係沒有直接承認錯誤,只係處理上做得不足,未能令所有人都感到滿意,是處理手法未臻完美,日後可以做得更好。

表達或處理有誤差

與上述兩個藉口可成為一個系列,同樣以旁敲側擊形式將核心問題輕輕帶過,沒有直接回答質詢,一直在避重就輕。


咁做都係為你好

這句說話多出自家人、朋友或情侶之間,當一方發現另一方做錯,做錯的那一方就會這樣說,以感情作為擋箭牌,推說一切錯事都是為了愛,是為你而做,你覺得不好就是你不領情。

你唔明白我

這句都係做錯事的人,面對與自己有感情瓜葛的人時很喜愛用的藉口。說對方唔明白自己才「以為」自己做錯,變相將個問題轉移在對方身上。更甚者是當對方要求解釋時,再加多句「你真係了解我就唔會要我解釋!」足以讓對方啞口無言。

問題核心唔係有冇錯,係之後有冇改善

記得《大時代》中丁蟹殺了方進新後接受審判,他對陪審員說過「件案重點唔係我有冇殺人,係浪子回頭金不換」,這種丁蟹式常用的卸責方法,很多人都喜歡用,將責任輕輕帶過,說自己之後會改善,就當作結案陳詞。

又盛讚中國有好多「聰明、勤力嘅人」
powerandmoney
Elon Musk被問經營心得 「掉低啲PPT做好啲Product啦!」
03 Aug 2020
簡單啲黎講,佢嘅豪華生活,原來係假架!
powerandmoney
【Dan Bilzerian】丹爺被前員工控告 揭發虧空公款充大頭
02 Aug 2020