{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 17 Dec 2020

當奧運都以男女參加者數目一樣而自豪,你就知「兩性平等」係近年嘅最重要嘅議題之一。而法國巴黎市政府最近亦因為高級職位嘅性別比例,而被法國當局罰款9萬歐元 (約HK$85萬),不過就唔係男多女少,而係因為請得太多女人。

巴黎市長Anne Hidalgo

圖片:Wikipedia

卻說法國政府於2013年定下條例,指公共事務嘅管理層新職位中,不能有多於60%屬於同一個性別;但於2018年巴黎市政府就請咗11個女性管理層,而男性管理層只有5個,女性比例高達69%,所以就被當局指違反性別平等而被罰款。

巴黎市長Anne Hidalgo回應被罰款指「我好開心去宣佈我哋被人罰錢」,更加於一個當地議會中諷刺道:「突然之間呢到嘅管理層變得太女權喎。」

但Hidalgo亦指,罰款「明顯係荒謬、不公、不負責任及危險」。佢指整體黎講,法國政府嘅高層位置依然都係太少女性,所以為咗要達至最終嘅性別平等,理應要加快任用更加多女性。

資料來源:BBC
好似每個男人都有鋪收藏癮,有人鐘意儲錶、酒、相機、古董、鞋、模型、鞋等,數都數唔曬。而億萬富翁Roman Abramovich同你我一樣,都係鐘意收藏,差在佢啲收藏貴啲同大份啲。 據福布斯資料,現時Roman Abra ...
powerandmoney
【生活態度】俄羅斯億萬富翁Roman Abramovich「收藏品」一覽
14 Jan 2021
改啱名你話幾咁重要呢!
powerandmoney
【Signal熱潮】Elon Musk加持,擺烏龍買錯「Signal」股!
14 Jan 2021