{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 May 2020

由於Elon Musk唔鍾意塞車,所以於2016年創辦「The Boring Company」,希望以地道快速運送人類到達遠處。公司嘅第一個商業項目就係於美國嘅拉斯維加斯會議中心地底建設「Convention Center Loop」,以用作會場內的穿梭服務,而繼今年2月成功挖通第一條地道之後,第二條地道亦已成功挖通。

接下來工程將會集中於建設地道兩邊嘅總站同一個中途站,預計2021年1月就能正式使用,剛剛好趕得切CES嘅會期(如果佢唔改期嘅話)。屆時乘客可以坐上由Tesla Model 3s、Xs等改建嘅單軌「列車」,以最高速200km/h由會議中心嘅一邊去到另一邊,每小時能夠運送4000名乘客,並將原本15分鐘嘅腳程縮短為2分鐘以內。順帶一提,即使會議中心方面為穿梭服務投資超過5000萬美金(其中4860萬係畀The Boring Company),但已確定建成後會免費提供服務。

「獲得」官媒標籤嘅,有中國政府控制嘅新華社及央視,另外俄羅斯控制的Sputnik及RT、以及伊朗國營電視台亦在名單之中。
tech
防外國勢力影響大選 Facebook推出「官媒標籤」
05 Jun 2020
RX100系列自從第三代就一直用向上反芒設計,vlogger要加外置咪非常不方便,不單要另購配件,而且使用極不方便,加上RX100系列的價錢非常貴族,要跟主打vlogger市場的Canon G7XIII競爭,就要大幅度降價,結果,就有了 ...
tech
Alex Ng - 想強攻Vlogger市場,Sony ZV-1掂嗎?
03 Jun 2020