{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 24 Jul 2020
據外媒報導,美國太空司令部指,俄羅斯正測試一種以人造衛星毀滅其他人造衛星嘅太空武器,並於本月15日發射「不明物體」。

《Star Wars》中的太空武器Death Star

負責監察地球太空軌道中一切物件嘅美國太空司令部指,俄羅斯衛星「Kosmos 2543」於15日喺另一個俄羅斯人造衛星旁邊發射出一件「不明物體」,而且速度比起「Kosmos 2543」更快,雖然最後冇造成任何碰撞,但就引起美國方面關注。事關據俄羅斯方面嘅說法「Kosmos 2543」理應為一個「監察衛星」,即係用黎監察其他俄羅斯太空物品(如其他衛星或火箭殘骸)嘅衛星,不具備發射任何物體嘅能力。而且Kosmos 2543於上年尾發射後,喺一月時被懷疑與另一個同類衛星Kosmos 2542一同跟蹤美國衛星USA 245。兩件事相加就令美國方面非常關注。

美國太空司令部司令John "Jay" Raymond將軍指,Kosmos 2543所發射嘅「不明物體」是俄羅斯以人造衛星作武器嘅證據,「這是證明俄羅斯正在建立及測試太空武器的進一步證據,亦與克里姆林宮所發表,要威脅美國及盟友的太空資產的政策一致。」

據報英國方面亦就同一事件向俄羅斯投訴

資料來源:The Verge
內部文件指Google會於下年Q4推出一部代號為「Passport」嘅Pixel 裝置
tech
【Google】Google下年或推Pixel摺機
07 Aug 2020
琴晚Samsung喺韓國舉行發佈會Unpacked,一次過發表Galaxy系列多部新機,以下就為大家整理一下究竟新機有咩重點! 1. Galaxy Note 20 及 Note 20 Ultra 主打大Mon加支筆嘅Note系列保留上年「一大一細」嘅 ...
tech
【Samsung】一文睇哂 Samsung Unpacked 5大新機重點
06 Aug 2020