{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  圖:互聯網
POSTED ON 25 Aug 2022

Apple宣布將於香港時間9月8日凌晨1時舉行秋季發布會「Far out.」,預計屆時會推出iPhone 14系列以及Apple Watch Series 8等新品。想換電話嘅朋友準備好未呢?一齊嚟睇下新iPhone有咩傳聞啦!

綜合多方消息,iPhone 14系列將會有四款機型,分別係6.1吋嘅iPhone 14同iPhone 14 Pro,以及6.7吋嘅iPhone 14 Max同iPhone 14 Pro Max,當中Pro機型將採用全新感嘆號「!」挖孔螢幕設計,而14及14 Max就依舊維持「M字額」瀏海。至於5.4吋嘅mini機型,就因為前兩代銷量都未如理想而正式走入歷史。

iPhone 14系列概念圖

iPhone 14系列電話殼模具諜照

另外,有傳Pro機型將搭載全新A16 Bionic晶片,主鏡頭從1,200萬像素升級至4,800萬像素,甚至支持8K攝影模式,而14及14 Max就可能依舊用返iPhone 13系列同款A15 Bionic晶片,不過就會有全新配色「紫色」。

iPhone 14系列概念圖

當然啦,成場發布會應該唔會只得新iPhone咁寡嘅!除咗iPhone 14系列,Apple亦有望推出續航更長,支援溫度感應嘅全新智能手錶Apple Watch Series 8。至於盛傳嘅AirPods Pro 2、第10代iPad、新iPad Pro、新Mac Pro等新品,就可能留待10月舉行嘅第二場發布會推出。

Apple Watch Series 8概念圖

資料來源:macrumors
人工智能聊天機械人「ChatGPT」自去年11月推出後大受歡迎,能夠幫助用戶翻譯文本、寫email、修改文法甚至乎吟詩作對,三個月都唔夠活躍用戶已已突破1億人。最近有消息指,中國科技巨頭百度亦不甘後人,計劃今年3月推 ...
tech
【人工智能】消息指百度正開發類似ChatGPT的AI聊天機械人
02 Feb 2023
俗話有云,「愛」並不是講出來就可以,是要「做」出來的請不要曲解我的意思,我只是希望提醒各位男士:情人節即將到來,不論是為了氹女友高興,還是求生意志的展現,都是時候為你的女朋友準備一份特別的禮物了!送花 ...
tech
【情人節】女生最愛!暖男風情人節禮物指南!
01 Feb 2023