{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 19 Dec 2022

自從Elon Musk收購Twitter並擔任主席,大刀闊斧推行一系列改革之後,Twitter目前可以話係「一片狼藉」。而或者係知道網民對佢非常不滿,加上Tesla方面亦認為佢「拋棄」Tesla,所以Elon Musk今早突然舉行網上投票,等網民決定佢是否繼續留任Twitter主席。而到撰文之時,有近六成人都支持佢……離開Twitter。

卻說Elon Musk琴日就飛咗去睇世界杯決賽,而睇完決賽嘅幾個鐘,即大約香港時間今早7點左右,佢就突然於Twitter宣佈,黎緊會有個關於「重要政策更動」嘅投票,隨即就發起咗一個「我是否應該離任Twitter主席?我會遵循投票結果」嘅網上投票。之後佢再發文提醒一眾網民:「俗語話齋,要小心啲許願,因為佢可能會成真」。

投票將會維持12個鐘,換言之即係會於香港時間今晚7點左右完結。而到撰文之時,已經吸引到近1500萬網民投票,當中有近六成 (57.2%) 嘅人,都支持Elon Musk離任Twitter主席。

不過亦有網民指,Elon Musk好可能本身就準備離任,甚至已經諗好將主席之位傳畀邊個。今次搞個網上投票只係搏新聞咁解。另一邊廂,亦有人認為雖然Elon Musk的確搞到Twitter一鑊泡,但佢搵嘅接任者可能做得更差,兩害取其輕就情願Elon Musk留任。香港嘅大家又點睇?

人工智能聊天機械人「ChatGPT」自去年11月推出後大受歡迎,能夠幫助用戶翻譯文本、寫email、修改文法甚至乎吟詩作對,三個月都唔夠活躍用戶已已突破1億人。最近有消息指,中國科技巨頭百度亦不甘後人,計劃今年3月推 ...
tech
【人工智能】消息指百度正開發類似ChatGPT的AI聊天機械人
02 Feb 2023
俗話有云,「愛」並不是講出來就可以,是要「做」出來的請不要曲解我的意思,我只是希望提醒各位男士:情人節即將到來,不論是為了氹女友高興,還是求生意志的展現,都是時候為你的女朋友準備一份特別的禮物了!送花 ...
tech
【情人節】女生最愛!暖男風情人節禮物指南!
01 Feb 2023