{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 19 Jan 2023

有留意開機械人科技嘅話,應該都對Boston Dynamics呢間美國公司唔陌生,最近佢哋就出咗條新片展示最新研發進度,可以見到機械人已經識得拎重嘢行樓梯,仲識得遞工具包畀工人!

Boston Dynamics今日發布一條名為「Atlas Gets a Grip」嘅短片,從片中可以見到機械人Atlas首先用機械手臂夾起一執木板幫自己搭橋,然後拎起工具包經過由木箱組成嘅樓梯行到(或者叫跳?)棚架上,並將工具包掉畀台上嘅工人,最後翻一個筋斗跳回地面,整個過程行雲流水,身手敏捷過唔少真人。

據了解,以往Atlas機械人手部只係一個黑色波波,今次終於有返隻「手」可以拎起或放低重物,唔知幾時可以廣泛應用喺工作上呢?

Atlas以前係冇「手」,只得一個黑色波波。

資料來源:techcrunch
人工智能聊天機械人「ChatGPT」自去年11月推出後大受歡迎,能夠幫助用戶翻譯文本、寫email、修改文法甚至乎吟詩作對,三個月都唔夠活躍用戶已已突破1億人。最近有消息指,中國科技巨頭百度亦不甘後人,計劃今年3月推 ...
tech
【人工智能】消息指百度正開發類似ChatGPT的AI聊天機械人
02 Feb 2023
俗話有云,「愛」並不是講出來就可以,是要「做」出來的請不要曲解我的意思,我只是希望提醒各位男士:情人節即將到來,不論是為了氹女友高興,還是求生意志的展現,都是時候為你的女朋友準備一份特別的禮物了!送花 ...
tech
【情人節】女生最愛!暖男風情人節禮物指南!
01 Feb 2023