{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 08 Jul 2022

「婚外情」絕對唔係一件罕見嘅事,而「出軌」嘅一方亦可能有男有女,不過近日一個新加坡研究就對已婚男性出軌嘅行為,提出一個新觀點——佢哋認為男性出軌係因為人類演變而成嘅「妥協關係」。

來自新加坡管理大學嘅博士研究生Bryan Choy日前發表一份關於已婚男士出軌嘅研究報告。據佢講,佢認為以進化輪而言,男性為咗要增加自己嘅繁殖機會,理論上應該要搵好多「短期伴侶」;但另一邊廂女性為咗要成功繁殖,佢哋又需要一個能夠長期照顧、投入呢段關係嘅伴侶。換言之從演變嘅角度睇,男女性嘅擇偶條件本身就有衝突。

而經過三個分別調查,佢哋知道得知不論男女,都認為婚外情 (以及如果佢要婚外情的話) 男性睇重嘅係外貌、年紀等「短期關係」嘅特徵、作為婚外情對象嘅女性就睇重財政、社會地位等「長期關係」特徵。而偏偏出軌呢件事就能夠滿足雙方嘅需求:男性得到年輕貌美嘅女性,女性得到男性金錢及社會地位上嘅好處,換言之「婚外情」就係「妥協」咗男女需求而成嘅關係。

圖片:《色戒》

但要留意嘅係,Bryan Choy強調唔係因為人類演變所以男人一定有婚外情,女人又一定會做第三者,重點在於如果原本段關係就已經能夠滿足雙方嘅需求,根本就唔需要搵多一段「妥協關係」黎彌補,所以「婚外情」只係男女追求不同特質而且不能滿足而產生嘅副產品。

資料來源:The long and short of mistress relationships: Sex-differentiated mate preferences reflect a compromise of mating ideals
日本SM表演者上野幸隆,於7月尾時被人偷走咗一整個手提行李箱嘅「表演工具」,雖然佢立即報警,但個行李箱就一直都搵唔返。直到今個星期三,日本警方召集大量人手,仲叫埋爆炸品處理組出動,終於就搵到上野幸隆個行 ...
thezone
【日本】SM表演者工具被偷 最後搵返嘅人竟然係爆炸品處理組
07 Oct 2022
大約一年前我哋就曾經為大家介紹過呢位「大久保桜子」,當時佢雖然已經加入寫真界兩、三年,但大家依然都係記住佢於《宇宙戰隊九連者》飾演綠連者嘅形象。不過於我哋報導完佢之後,佢就於寫真界發力,除咗拍攝繼續拍 ...
girls
【深夜】「蜜糖牛奶」特攝女星 「大久保桜子」初嘗妖艷
06 Oct 2022