{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 17 Nov 2023

雖然LBGTQ+權益似乎係大勢所趨,但相信絕大部份人都會同意,人類社會目前嘅機制其實係好難應對不停流動、更新嘅性別概念,甚至可能會出現被人濫用嘅情況。好似近日日本就有個大叔就公然行入女性澡堂,被捕後用「我內心係女人」黎做理由,結果引起日本網民熱議。

據日本《產經新聞》報導,日本三重縣警方於週一拒捕咗一名來自愛知縣嘅43歲男子。據知該名男子於週一晚上8時20分「於沒有正當理由的情況下」進入三重縣桑名市嘅一間溫泉設施嘅女性澡堂,而當時澡堂內正有女性客人正在使用。客人們向溫泉負責人報告後,負責人再報警,警方到場將男子拘捕。警方透露男子被捕後,曾作供指「我內心明明係個女人,完全不理解為何不能進入女性澡堂」。

事件被報導後,吸引到唔少日本網民熱烈討論。當中大量女網民指出,如果個大叔內心真係個女人,就「應該明白女人唔鍾意男人身體進入澡堂」;同時亦有人指出「內心係女人」一事難以證實,其他客人亦唔會知道,所以「要身體都係女人先可以」。

亦有人提出未來溫泉、澡堂等地方可能要寫明「身體是女性的才能進入」;另有人指出就算將來設立性別中立嘅澡堂,結果都只會係 (身體) 男性先會入,結果就同男子澡堂冇分別。

近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024
生成式AI整出黎嘅「AI美女」正在漸漸進入主流目光。除咗社交媒體上出現「AI美女KOL」、《Playboy》早前邀請AI美女擔任封面女郎之外,近日又有外國網站舉行全球首個「AI美女選美」,一眾「佳麗」除咗要鬥靚,仲要鬥「 ...
thezone
【AI】全球首個「AI小姐」選美比賽 考美貌仲考智慧 冠軍將獲10萬獎勵
17 Apr 2024