{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 13 Mar 2024

如果你對日本網絡文化比較熟悉,咁你或者有印象見過呢張「麥當勞薯條山」照片。呢張一睇個像素就知年代有返咁上下久遠嘅照片,自從約十年前出現後就一直於日本網絡上流傳,成為日本網絡著名Meme圖之一(雖然頻率不高,大概係「年經」程度),甚至美國CNN都曾經報導過。而近日相中主角之一、坐左前方個眼鏡少年就重回舊地、重現經典,而且仲接受傳媒訪問,親解當年照片背後嘅故事。

雖然唔少人都以為呢張圖係來自日本,但據呢位不願開名、曾到日本留學、能講流利日文、現居南韓釜山嘅26歲南韓大學生指,事發地點其實係南韓釜山嘅麥當勞「釜山大學2號店」。

卻說當年佢於韓國社群媒體「KaKao Talk」上認識咗一班同樣對電玩、動畫感興趣嘅網友,於是相約於2013年2月23日去參加某個動畫活動。事前佢哋忽發奇想,打算計劃「做件白痴事」,所以前一日就打去麥當勞預約咗價值300,000韓元(約HK$1,800)嘅大薯條。據佢回憶,當時一行大約15人左右,而最後黎咗大約150盒大薯條,換言之每人平均要食十盒,而隨住薯條慢慢上檯,佢哋自己都開始笑唔出。

11年後少年獨自回到同一間麥當勞、同一個位置食薯條

少年指出,當時店員用咗兩個鐘先炸好150盒薯條,而少年們當然就食唔哂,最後係每人打包咗啲返屋企。而當時有路人拍下「薯條山」嘅照片並放上網引起哄動,結果就令張相於日、韓網絡流傳多年。少年指初時佢非常擔心照片會成為佢嘅「數位紋身」(即成世都洗唔甩嘅紀錄),但後來佢自己都接受現實,有時仲會主動拎張相出黎同朋友炫耀。

而最近嘅2月23日,佢就獨自回到麥當勞「釜山大學2號店」嘅同一個位食薯條,並拍下認證照放上網。少年指佢係刻意選擇與薯條相似嘅「11」週年黎重現呢個經典Meme圖。而當時佢拜託路人幫手拍照時,路人都發出感嘆:「原來你咁出名」。至於當年同行嘅另外14個朋友,少年就表示只有兩名仲有聯絡,「其餘的人都生死不明,希望他們安好吧」。

資料來源:maidonanews

日本係一個對紋身相當敏感嘅國家,就算你係外國人,就係你唔係「雕龍雕鳳」,都好可能因為紋身而被禁止出入大眾溫泉,更惶論藝人於大眾媒體中露出紋身。不過近年日本對於紋身嘅睇法似乎略有鬆動,例如K-1格鬥上月終 ...
girls
【深夜】紋身解禁 韓系日本辣妹「PyunA」
19 Apr 2024
近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024