{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 10 Jul 2024

4月嘅時候我同大家報導過全球首個「AI小姐」選美比賽「World AI Creator Awards(WAICA)」,事隔近三個月後,比賽結果終於出爐,前三甲分別來自北非國家摩洛哥、法國及葡萄牙,但單論外表嘅話,或者大家會認為亞軍更加靚女?

首先要提提大家,WAICA並唔係單純地鬥邊個能夠用AI生成最靚、最性感嘅女人,而係更靠攏傳統選美比賽,考美貌之餘再考智慧。比賽評分分成「美貌」、「科技」以及「社交媒體影響力」三個部份,「美貌」非常容易理解,「科技」就係指創作者利用「提示詞(Prompt)」指令AI生成圖片嘅技術,而「社交媒體影響力」就要AI美女回答問題以及同Fans互動。所以啲相靚並唔一定能夠奪冠。

好似奪得冠軍嘅摩洛哥佳麗Kenza Layli(創作者為Meriam Bessa)咁,喺佢嘅獲獎感言中表示:「非常感謝能有機會代表AI創作者,以及熱情地推廣AI的正面影響。成為AI小姐鼓勵我繼續推動AI發展。AI並不僅是工具,而是一種能夠改變業界、挑戰常規、創造前所無有機會的力量。」都可以話相當大方得體啦。

 

 

至於來自法國、奪得亞軍嘅「Lalina」,相信就贏在創作者超強嘅AI生成技巧,因為淨係睇相根本就睇唔出佢係AI生成美女,無論佢嘅五官、體型、姿態,甚至後面嘅環境都堪稱完美無瑕,身材非常有料嘅佢亦相當符合一般人嘅審美觀。而第三名嘅「Olivia C.」就走一個時尚模特兒風格,瘦削身型加上紅髮、雀班亦另有一番味道。

資料來源:WAICA

男人,通常都係膚淺嘅。我哋會留意到一位女性,絕大多數情況下都因為佢嘅外貌或者身材;但男人,同時係複雜嘅,因為我哋要愛上甚至仰慕一位女性,好多時都係因為對方嘅才華。咁你話呢個世界有冇一個才貌俱全嘅完美嘅 ...
girls
【深夜】高身長美女作家 文青女神「青戸しの」
17 Jul 2024
中國傳統思想認為「女子無才便是德」,但黎到21世紀呢句嘢已經完全不合時宜,現代女性唔單止要外表亮麗,仲要多才多藝先算係「得」。而按照呢個標準,今晚要同大家介紹嘅呢位「藤渡小百合」就一定係「好得」,事關佢 ...
girls
【深夜】格鬥技 X 看護師 「藤渡小百合」寫真出道!
15 Jul 2024