{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 23 Nov 2017

現代腕錶市場對於「Luxury」的定義各有不同,但其中的核心價值,必然是「Exclusivity」,意思是奢侈品應該是小圈子玩意,如果人人都可以擁有,那件產品便不能定位作Luxury Item。最好的腕錶例子是Rolex,可能你會話 : 「一隻撈至少幾皮嘢,咁貴都唔叫奢侈品?!」

Rolex定位從不玩限量或小圈子,反而是只要付出相應的價格,人人都可以擁有,所以你經常見到,尤其在香港,一街都是Rolex,何來有Exclusivity可言?

BWD Heritage Submariner

好,現在問題來了,如果我又想玩Rolex,但又不想人有我有,那怎麼辦呢? 很簡單,這時候Customize、Personalize等個人訂制和改裝服務就應運而生,只要我為腕錶添加個人風格,即使再平凡的款式也會有不平凡的一面。玩改裝Rolex玩得最出名的,當然要算Bamford Watch Department (BWD)

Bamford X Zenith

既要改頭換面,也要保持腕錶的精細工藝,絕非易事,近期有單換頭術的新聞,完全是手術成功,但病人死了的搞笑事例,但相信我,BWD不是虛有其表的Gimmick嘢。除了Rolex以外,BWD今年相繼成為Zenith與Tag Heuer的官方合作夥伴,聲勢一時無兩,趁着這個時機,BWD再宣佈推出首款自家製腕錶品牌Mayfair!

新作Mayfair是很標準的潛水錶款,40mm不鏽鋼錶殼,搭載一隻Miyota 2035機芯,純大三針設置,防水深度達10 ATM,當然你可以在BWD的官網做個人化改裝,換顏色、錶圈、錶帶,甚至刻字都做得到,而Mayfair定價為US$550,大家可以在BWD官網入手。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018