{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 22 Aug 2019

1950年,韓戰啱啱開打、彩色電視剛被發明、Stevie Wonder出世、《1984》作家George Orwell離世,芸芸眾多歷史事件之中,喺蘇格蘭有間酒廠將一桶Sherry Cast威士忌擺埋咗一二邊——呢間酒廠叫MacCallan,而喺接近70年後搵返出黎嘅呢桶酒,就係Macallan Single Cast系列嘅最新作。

呢支編號為2018/ASB-1683/13嘅67年佳釀限產336支,售價為$58000美金,換言之真正有機會飲過嘅人真少之又少,憑品酒紀錄可以得知佢帶有桃同雲尼拿嘅香氣,再加些少橙皮同薑,但更重要嘅味道或者係經歷70年歲月變化嘅橡木桶,以及當年為令大麥乾燥而用上的泥煤。1950呢個年份對Macallan黎講亦有重要意義,因為二次大戰後Macallan興建新廠房,購入更多農地,仲養咗第一批蘇格蘭高地牛幫手提升草場品質。所以話你飲嘅唔係酒,係歷史。
The Macallan
為了打破困局去走前一步,無可避免會造成矛盾和衝突,而更激進的改革手法是解決方法之一。在葡萄酒的世界裡亦不時有這種牽涉數代人的革命事件。 ... ... ... ... ... ... ...
watchesandwine
五花馬 - Barolo Boy 的青春大革命 (上)
15 Nov 2019
香檳平均價值達到三百港元以上,日日拎 OT 錢亦未必夠用。而且世界那麼大,其他氣泡酒的質素已經逐步追上 Champagne,好飲又抵飲的代替品真的不少。
watchesandwine
五花馬 - 慶祝不一定要用香檳
13 Nov 2019