{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 22 Aug 2019

1950年,韓戰啱啱開打、彩色電視剛被發明、Stevie Wonder出世、《1984》作家George Orwell離世,芸芸眾多歷史事件之中,喺蘇格蘭有間酒廠將一桶Sherry Cast威士忌擺埋咗一二邊——呢間酒廠叫MacCallan,而喺接近70年後搵返出黎嘅呢桶酒,就係Macallan Single Cast系列嘅最新作。

呢支編號為2018/ASB-1683/13嘅67年佳釀限產336支,售價為$58000美金,換言之真正有機會飲過嘅人真少之又少,憑品酒紀錄可以得知佢帶有桃同雲尼拿嘅香氣,再加些少橙皮同薑,但更重要嘅味道或者係經歷70年歲月變化嘅橡木桶,以及當年為令大麥乾燥而用上的泥煤。1950呢個年份對Macallan黎講亦有重要意義,因為二次大戰後Macallan興建新廠房,購入更多農地,仲養咗第一批蘇格蘭高地牛幫手提升草場品質。所以話你飲嘅唔係酒,係歷史。
The Macallan
正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020