{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 25 Sep 2019
Seiko呢個牌子大家都識,要講佢嘅高級版,大家亦會知道1960年成立的Grand Seiko,但其實Seiko腕錶整個族譜之中,仲有一個以「高級」為賣點的兄弟——或者叫表兄弟,因為佢唔係「姓」Seiko——1974年成立,今年45歲嘅Credor。為咗慶祝品牌45週年,Credor就推出咗一款限量35隻嘅「木目金腕錶」(GBBY986)。

要講GS同Credor嘅分別,大部著眼點都會在於佢嘅「和風」同程度媲美珠寶的精細拋光打磨,另Credor亦多用其他腕錶罕見嘅物料,做出一股特別的貴麗感。例如呢隻45週年紀念腕錶的錶面,就是用上源自江戶時代的日本傳統工藝「木目金」所造,所謂「木目金」是指工匠把多種顏色不同的金屬熔接,再將其拉長壓平成為一塊金屬,各種顏色層就會被拉出有如木紋一樣的紋理。

Credor今次更加用上18K白金、黃金、玫瑰金及銀四種貴金屬,由杢目金屋的髙橋正樹操刀,錶面成品最後只有0.8mm厚,再配上厚度只有1.98mm的6890手動上鍊超薄機芯,外罩18K玫瑰金錶殼,展現Credor獨有的和風細緻。

GBBY986 HKD$228,000

18K玫瑰金錶殼配木目金錶面

弧形藍寶石水晶鏡面經防眩塗層處理

透視錶背

錶背鐫刻限量編號

鱷魚皮錶帶(棕色)配18K玫瑰金錶扣

日常生活防水30

直徑:37毫米,厚度:7.4毫米

< 6890機芯>

手動上鏈機械機芯

精準度: 日差+25秒至-15

動力儲存:約37小時

寶石數: 22

正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020