{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 25 Sep 2019
Seiko呢個牌子大家都識,要講佢嘅高級版,大家亦會知道1960年成立的Grand Seiko,但其實Seiko腕錶整個族譜之中,仲有一個以「高級」為賣點的兄弟——或者叫表兄弟,因為佢唔係「姓」Seiko——1974年成立,今年45歲嘅Credor。為咗慶祝品牌45週年,Credor就推出咗一款限量35隻嘅「木目金腕錶」(GBBY986)。

要講GS同Credor嘅分別,大部著眼點都會在於佢嘅「和風」同程度媲美珠寶的精細拋光打磨,另Credor亦多用其他腕錶罕見嘅物料,做出一股特別的貴麗感。例如呢隻45週年紀念腕錶的錶面,就是用上源自江戶時代的日本傳統工藝「木目金」所造,所謂「木目金」是指工匠把多種顏色不同的金屬熔接,再將其拉長壓平成為一塊金屬,各種顏色層就會被拉出有如木紋一樣的紋理。

Credor今次更加用上18K白金、黃金、玫瑰金及銀四種貴金屬,由杢目金屋的髙橋正樹操刀,錶面成品最後只有0.8mm厚,再配上厚度只有1.98mm的6890手動上鍊超薄機芯,外罩18K玫瑰金錶殼,展現Credor獨有的和風細緻。

GBBY986 HKD$228,000

18K玫瑰金錶殼配木目金錶面

弧形藍寶石水晶鏡面經防眩塗層處理

透視錶背

錶背鐫刻限量編號

鱷魚皮錶帶(棕色)配18K玫瑰金錶扣

日常生活防水30

直徑:37毫米,厚度:7.4毫米

< 6890機芯>

手動上鏈機械機芯

精準度: 日差+25秒至-15

動力儲存:約37小時

寶石數: 22

所謂「絶種稀有」,係我改嘅名,官方名稱叫「Ghost and Rare」。「Rare」係「稀有」大家睇得明,但「Ghost」又係咩玩法?
watchesandwine
Johnnie Walker Blue Label「絶種稀有」系列第三款 Glenury Royal
11 Nov 2019
早前路過一間串燒店表示消費滿一定金額會送一支「Champagne 」,很可惜,那並不是 Champagne。
watchesandwine
五花馬 - 有泡就是 Champagne?
08 Nov 2019