{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 28 Oct 2019
講起Spring Drive機芯,大家諗起嘅牌子應該係Grand Seiko,精工旗下高級腕錶品牌如Credor、Galante都曾經使用過,最新使用Spring Drive的,就有Presage。

Presage算係較「新」嘅品牌,因為一直都是日本國內限定,到2016年先推出國際市場,短短幾年間以經典但唔老土嘅設計加上日本造功而站穩陣腳。最新推出的「Spring Drive」系列,顧名思義就係用咗Spring Drive腕錶,咁但咩係「Spring Drive」呢?好簡單咁講就即係透過主發條提供動力推動指針,同時以集機械能、電能、電磁能於一身的的「三能整律器」調節發條鬆開嘅速度,得出嘅結果就係準,同埋順滑移動嘅秒針。

而Presage使用的5R65機芯,同Grand Seiko所用的9R65機芯其實係一模一樣,每日誤差只有正負一秒,兩者只有加工上的區別。

講完內在就講下外在,Presage Spring Drive使用由工匠橫澤滿及其同事製成嘅琺瑯錶盤,八點鐘位置有動力儲存顯示、三點鐘有日期,40mm錶殼就使用塗上超硬塗層嘅不鏽鋼。整個設計風格來自曾經與Seiko多次合作,於2013年過身的日本設計師渡邊力,整體簡約而著重細節,無過多裝飾,追求「永恆價值」。

Spring Drive 機芯5R65 (SNR037, SNR039)

驅動系統: 自動上鍊

動力儲存: 72 小時

精準度: ±1 /日差(±15 /月差)

寶石數量: 30

 

規格

不銹鋼錶殼和超硬塗層錶帶

琺瑯錶盤

弧形藍寶石水晶鏡面經防眩塗層處理

透視錶背

直徑: 40.0mm

日常生活防水100

抗磁: 4,800 A/m

Cordovan 錶帶 三折按壓式錶扣

建議零售價: HK$34,800

正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020