{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 16 Dec 2019
鍾意飲威士忌嘅人會同你講,佢哋飲嘅唔其實唔係酒,而係支酒嘅歷史、酒廠嘅文化、產地嘅風情、歲月嘅洗禮以及背後嘅故事。而Laphroaig最新推出嘅波本威士忌「30年 The Ian Hunter Story - Book 1」,就完美地演繹咩叫「用酒講故事」嘞!

一睇支酒個名你就知舍故事係同一個叫Ian Hunter嘅g有關,咁呢個Ian Hunter係咩人?佢就係1908至1944年間Laphroaig的掌舵人,亦係自1815年Donald Johnston同Alexander Johnston於蘇格蘭Islay創立品牌後,最後一位掌控酒廠嘅Johnston家族族人。據官方網站所講,Ian Hunter係一個非常獨特、有性格嘅人,亦係佢將Islay的風土、人情及高超的蒸餾技術融合,為現時大家見到嘅Laphroaig奠下根基。而「Ian Hunter Story」係一整個系列,一年出一支,總共15支收藏級佳釀為大家講述佢一生嘅故事,連個盒都係一本書黎。
而呢支「Book 1」,實際上係一支用上美國白橡木波本桶陳年30年嘅單人麥芽威士忌。官方品鑒筆記指其顏色為金黃色,有蘆卡蜂蜜、輕微泥煤煙、迷迭香雲尼拿及杏仁糖漿的香氣,味道則帶泥煤及黑椒,再加少少藥草、雪松、橘皮及金雀花的椰香,餘韻有海洋嘅氣息再加些少咖啡及橡木味。售價為625.99歐元,但官網都已經賣哂。想買嘅就要自搵方法啦!
Laphroaig
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020