{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 02 Jan 2020
頂級球星搵得錢多唔係啲咩新聞,但要理解佢哋實際上搵幾多,對我哋呢啲「凡人」黎講有時都幾困難,而又有咩學習方法好得過舉例?例如睇下C朗一隻手戴起600萬,成件事就具體好多啦!
在 Instagram 查看這則貼文

Cristiano Ronaldo(@cristiano)分享的貼文 張貼

早前祖雲達斯球星C朗拿度去杜拜參加一個體育論壇,以一身白色西裝亮相,再配上幾件閃到爆嘅「裝飾」,其中左手手腕上嘅Rolex GMT-Master Ice,係品牌有史以來出過最貴嘅腕錶,錶殼採用18卡白金,但老老實實你係唔太會見到個殼,因為成隻錶仲鋪滿總共30卡精割鑽石,據估計價值50萬美金,即係近390萬港紙。之於入面係用3186自動上鍊錶芯,提供50小時動力同100米防水等功能相信除咗C朗本人之外就冇咩人會理啦。

而除咗隻錶,C朗左手中指上亦有一隻幾乎大過佢個指節嘅黃鑽戒指,無名指上亦有一隻理應係女仔結婚後先帶嘅鑽石「永恆之戒(Eternity Ring)」,前者估值26.2萬美金(約200萬港紙),後者約值5萬美金(約39萬港紙),即係話C朗一隻左手就戴咗超過600萬!

而更令人妒忌嘅係,根據英國媒體報道,C朗目前週薪大約為85萬英鎊,即係大約875萬港紙,換言之上面三樣嘢,C朗用5日人工就已經可以買到!更更過份嘅係,根據福布斯報導,C朗係上年第二高收入嘅運動員(第一係Mayweather),淨係佢個有接近2億Followers嘅IG,上年都賺咗4000萬美金,即係佢出兩個IG Post就可以買到隻GMT-Master Ice。

睇完呢個例子,係咪即刻好清楚啲足球明星搵緊幾多錢呢?

DailyMail

上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020