{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 14 Jan 2020

大家去睇下個價越黎越高就知日本威士忌近年有幾熱賣,但即使個價再高都阻唔到大家追住黎買,咁會發生咩事?答案就係冇得買!

有「日本威士忌之父」之稱嘅竹鶴政孝先生於1934年創立Nikka威士忌,旗下有余市、宮城峽兩大蒸餾廠,出產「余市」,及以竹鶴政孝先生為名的「竹鶴」等日本威士忌,於威士忌界佔重要一席,真係未飲過都一定聽過。但如果你想試下「竹鶴」嘅味道,未來就可能會越黎越難。事關Nikka最近宣佈竹鶴Pure Malt 17、21、25年即將於今年3月尾停售,換言之整個系列只剩一款冇標明年份的竹鶴Pure Malt。

停售嘅原因好簡單,就係太好賣!各位需知道威士忌的年份是指陳年時間,換言之一支竹鶴17年起碼要用17年時間製成,Nikka目前面臨嘅情況就係早年做落嘅存貨即將見底,但新造嘅又未夠年份拎出黎賣,所以短期內都只有黑色Label、不標明年份嘅竹鶴出售。大家有買就襯手啦。
Yahoo! Japan
正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020