{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 31 Mar 2020

Cartier Santos系列嘅歷史可以追溯到1904年,巴西傳奇飛行員Alberto Santos-Dumont為咗要喺飛行時能夠讀取時間,向Louis Cartier訂購首枚有錶帶嘅現代腕錶,從此呢隻錶殼螺絲外露、錶面用上羅馬數字嘅腕錶就成為最著名的方型腕錶之一。多年來亦經過不少優雅嘅更新,最新推出嘅就有黑鋼系列。

新作有黑色精鋼及炭黑精鋼兩款,再配上ADLC塗層,其中黑鋼款又有黑色橡膠或鱷魚皮錶帶可選,而炭黑精鋼則有黑色橡膠及金屬錶鍊,優雅中又帶點強悍,亦配上QuickSwitch系統,方使大家更換錶帶。內裏剛搭配自家製1857 MC自動上鍊機芯,可儲存40小時動力。售價由HK$56500起。

正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020