{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 27 Apr 2020

Panerai於W&W中一口氣推出8款腕錶,主力為Luminor Marina系列,用上多種不同材質、技術造出不同風格的變奏。而其中個人認為最搶眼的,就是呢隻Luminor Marina DMLS 44mm (PAM01662)啦!

你以為佢搶眼係因為佢純啞黑色嘅外表?都啱,但第一樣吸引我眼球嘅,其實係睇落有莫名熟悉感、而且睇咗幾次我先睇清嘅「DMSL」四個字!實際上佢係咩呢?原來係「Direct  Metal Laser Sintering (直接金屬鐳射燒結)」嘅縮寫,利用大功率光纖鐳射將鈦金屬粉末燒結成厚度僅為30微米(0.03毫米)的薄層,然後逐層堆積,最終製作輕巧堅韌嘅錶殼。

另外錶圈錶冠及錶冠護橋則用上Carbotech™碳纖維複合物料,再配上未經拋光的三文治結構煙灰色錶盤、品牌標誌性Super-LumiNova™夜光物料時標及時分針,以及Sportech™材質黑色錶帶,黑得非常有型。

機芯則用上了Luminor Marina經典的P.9010機芯,三日動力儲存。300米防水。

結合旗下Carrera及Montreal兩款經典計時腕錶,推出以下嘅Carrera 160週年 Montreal 限量版。
watchesandwine
【腕錶】Tag Heuer Carrera 160週年 Montreal 限量版
30 Jul 2020
眼花瞭亂
watchesandwine
【腕錶】高質相宜 TUDOR Royal 9款錶面4種大小
27 Jul 2020