{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 27 Apr 2020

Panerai於W&W中一口氣推出8款腕錶,主力為Luminor Marina系列,用上多種不同材質、技術造出不同風格的變奏。而其中個人認為最搶眼的,就是呢隻Luminor Marina DMLS 44mm (PAM01662)啦!

你以為佢搶眼係因為佢純啞黑色嘅外表?都啱,但第一樣吸引我眼球嘅,其實係睇落有莫名熟悉感、而且睇咗幾次我先睇清嘅「DMSL」四個字!實際上佢係咩呢?原來係「Direct  Metal Laser Sintering (直接金屬鐳射燒結)」嘅縮寫,利用大功率光纖鐳射將鈦金屬粉末燒結成厚度僅為30微米(0.03毫米)的薄層,然後逐層堆積,最終製作輕巧堅韌嘅錶殼。

另外錶圈錶冠及錶冠護橋則用上Carbotech™碳纖維複合物料,再配上未經拋光的三文治結構煙灰色錶盤、品牌標誌性Super-LumiNova™夜光物料時標及時分針,以及Sportech™材質黑色錶帶,黑得非常有型。

機芯則用上了Luminor Marina經典的P.9010機芯,三日動力儲存。300米防水。

正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020