{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 14 Apr 2022

如果你走去問一個男人——或者你撫心自問啦下——女仔著咩衫係最好睇,我相信有一半人會答你「唔著最好睇」。係,我哋必須要承認男人有時就係咁膚淺,淨係關心女仔「有著衫定冇著衫」,但你又有冇諗過原來「換衫」都可以係個賣點?

早期嘅片就唔見Model個樣嘅

卻說某日YouTube突然提議咗呢個名叫「DTail」嘅頻道畀我 (唔好問我本身睇咗啲咩所以佢畀啲咁嘅嘢我),撳入去就發現係一個「換衫Channel」——佢啲片好簡單,有個本身著住內衣、戴住口罩嘅女仔,然後笠一件闊身睡衣上身,然後於睡衣內除咗套內衣、換上不同主題服裝,最後除返件睡衣出黎展示換咗嘅衫。就係咁簡單。

神奇嘅係,呢啲咁嘅題材,我以為只有日本或韓國先有人做,甚至連YouTube都有人留言問佢哋係咪韓國人,點知一睇先發原來呢個係香港Channel!仲有個IG「dtail_hk」!

圖片:截圖自dtail_hk on IG

圖片:截圖自stevechan0108 on IG

而呢個IG其實就係將影片截圖再重新Post一次出黎,最初嘅幾個Post亦表明佢哋招募緊模特兒。但我搵均哂IG、YouTube都搵唔到呢個Channel究竟係為咗咩而設,我以為佢哋係賣情趣內衣又唔係。而睇IG留言就見到有個叫「Stevechan0108」嘅「專業攝影師」自稱係「DTail」嘅經營者。

資料來源:dtail_hk on IG、stevechan0108 on IG

唔少傳媒都會用頗為誇張嘅標題黎吸引讀者睇篇報導,而呢個習慣並唔係香港傳媒獨有,就睇睇日本少年雜誌點樣形容佢哋水著寫真,嘢嘢唔係「最強」、「最高」就「No.1」,你就知道日本傳媒都深諳此道。今日要介紹嘅呢位 ...
girls
【深夜】水著寫真史上最佳傑作?「熊澤風花」
26 May 2022
日本女藝人嘅「銜頭」通常有兩款,一款就係有幾大吹幾大,例如環奈BB當年被稱為「千年一遇美少女」,然後就有好多「二千年一遇」、「一億光年美少女」等等;另一款就係強調個女仔有幾普通,好似今日要介紹嘅呢位「た ...
girls
【深夜】普通女子的初次水著封面 「たゆらもも」
25 May 2022