{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 28 Feb 2024

近年韓流大盛,唔少韓國偶像組合或者藝人都由韓國紅出國際,甚至唔少日本人都選擇去韓國發展,然後先紅到返日本。而最新加入呢個行列嘅,就有日本美女主播「谷あさこ」。有趣嘅係,身為主播嘅佢唔係靠主持、亦唔係因為加入女團而進軍韓國,反而係靠唱韓國演歌(Trot)。

其實我哋喺2020年亦曾經介紹過「谷あさこ」。現年30歲嘅佢,早於大學時期就已經想成為新聞主播,雖然畢業後以「谷 亜沙子」之名參加電視台嘅主播試鏡失敗,但佢輾轉之下反而做咗藝人成功出道,然後就有機會於情報番組中擔任主持人,算係曲線完成夢想。2017年佢首次為《週刊Playboy》拍攝寫真後,更憑清麗外表以及頗有睇頭嘅身材吸引大量人氣。

而佢嘅最新發展,就係去年年尾遠赴韓國,參加大型歌唱選秀比賽《Miss Trot》第三季。所謂「Trot」其實則係韓國演歌,與日本演歌有所類似但並非一樣,係韓國傳統音樂嘅一種;而《Miss Trot》就係韓國演歌選秀節目。換言之,「谷あさこ」係以一個日本人嘅身份,去韓國參加韓國傳統歌曲嘅比賽。事後雖然72名止步,但就足夠佢於韓國打出名堂,目前仲係日本韓國兩邊走添。

IG:asyakodayo

日本係一個對紋身相當敏感嘅國家,就算你係外國人,就係你唔係「雕龍雕鳳」,都好可能因為紋身而被禁止出入大眾溫泉,更惶論藝人於大眾媒體中露出紋身。不過近年日本對於紋身嘅睇法似乎略有鬆動,例如K-1格鬥上月終 ...
girls
【深夜】紋身解禁 韓系日本辣妹「PyunA」
19 Apr 2024
近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024