{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 23 Jan 2019
美國加州迪士尼樂園,園內就有全球第一座迪士尼自家啤酒廠剛剛開幕,可以俾客人同Mickey開懷暢飲,成件事都幾Fantasy,好迪士尼。以後陪仔女去迪士尼嘅老豆,有啤酒「嗒得杯落」啦!
其實上年美國酒廠Ballast Point已經公佈咗入主加州Downtown 迪士尼樂園的酒廠大計,啤酒廠連餐廳,將會供應50多款啤酒,當然會以酒廠首釀酒款Sculpin IPA為主打,這款屬酒廠Ballast Point的代表作之一,在酒評網站Ratebeer,更是和修道院啤酒等歷史酒款並肩的100分系列,是美國其中一支最受歡迎的美式IPA。

入得迪士尼,當然就要多少少適合一家大小,無奶油只得個大人飲得暢快,酒廠更增設一個戶外啤酒園,菜單以啤酒入饌,好似用Sculpin beer 的芝士配Pretzel、啤酒炸魚等等啤酒料理,

還有以當地時令特色食材製作的加州comfort food,包括Baja風格的魚Tacos、素食菜單同兒童餐,務求引誘一家大細入去用餐咁話。



迪士尼加州樂園副總裁Patrick Finnegan更提及:「我們非常高興Ballast Point加入迪士尼。我們的客人不斷要求創新的用餐體驗,而Ballast Point挑選的獲獎啤酒、在地風味美食和友善的氛圍,正是完美的選擇。」
唔知香港有無機會會有呢?(定上海有先呢?)
聽聞香港嘅「麵屋武蔵」都引入咗呢款「珍珠奶茶沾麵」,如果大家喺日本食唔到,都仲可以喺香港試試。
gourmet
玩夠未?!日本拉麵店推出「珍珠奶茶沾麵」
11 Jul 2019
下次收到「Tokyo Banana」嘅時候一於試試佢!
gourmet
官方發表「令Tokyo Banana更好吃的美味食法」
09 Jul 2019